Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/10/2010

flag
english
abstract

GROUP TEST

Dual CS 505-4

Φωτό_Ανοίγματος

Ίσως ακούγεται κάπως μελοδραματικό, αλλά είναι αλήθεια: Όταν βρίσκεσαι απέναντι από το CS 505 (εδώ στην τέταρτη έκδοσή του) βρίσκεται απέναντι από ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των αναλογικών συστημάτων. Πρόκειται για ένα κλασικό πλατό με αρχιτεκτονική σασί/υποσασί και ανάρτηση με ελατήρια, το οποίο παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα από έναν σύγχρονο 16-πολικό κινητήρα με δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης των στροφών από ένα περιστροφικό χειριστήριο, κάτι που γίνεται πολύ εύκολα με την βοήθεια ενός στροβοσκοπικού δίσκου που υπάρχει στη συσκευασία. Ο βραχίονας είναι, κατά την συνήθεια της Dual, πολύ χαμηλής μάζας, με καρντανική ανάρτηση και ρύθμιση των δυνάμεων ανάγνωσης και αντιολίσθησης με ελατήριο, ενώ υπάρχει και εδώ σύστημα ημιαυτόματης λειτουργίας. Το CS 505-4 της δοκιμής συνοδευόταν από μια κεφαλή )M10 της Ortofon (κινητού μαγνήτη). Το στήσιμο του πλατό είναι, όπως και στα υπόλοιπα Dual της δοκιμής, απλό: Θα συναντήσετε δύο κοχλίες απασφάλισης (τους κλασικούς με το ανάποδο πάσο -για να θυμούνται οι παλαιότεροι!) οι οποίοι απελευθερώνουν την ανάρτηση και θα ρυθμίσετε, κατά το γνωστά, τις δυνάμεις ανάγνωσης και αντιολίσθησης. Τα καλώδια σύνδεσης με τον προενισχυτή είναι τυπικής ποιότητας και το φινίρισμα απλό αλλά καλής ποιότητας με μια ιδιαίτερη “ελαστική” αίσθηση.

Μετρήσεις

Η ανάλυση του rumble δείχνει ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά ήσυχο στις πολύ χαμηλές συχνότητες. Ο πρώτος συντονισμός (βραχίονα/κεφαλής) εντοπίζεται στα 9Hz και ακολουθείται από μια ήρεμη οκτάβα χωρίς συντονισμούς (μέχρι τα 200Hz) πάνω από την οποία εμφανίζονται αρκετοί αλλά μικροί σε στάθμη χρωματισμοί (οι περισσότεροι κάτω από τα -60dB). Το 505-4, πάντως, μαζεύει αρκετό θόρυβο από το δίκτυο καθώς το hum βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας, στα -43dB, πιθανότατα επειδή το τροφοδοτικό βρίσκεται στο εσωτερικό της συσκευής. Τα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης λόγω θορύβων πολύ χαμηλής συχνότητας είναι αρκετά εμφανή στο σχετικό διάγραμμα αλλά κινούνται κοντά στον μέσο όρο της κατηγορίας και δεν θα πρέπει να προβληματίσουν.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης για σήμα 3.15kHz/-20dB.

Όπως συνέβη και με τα άλλα Dual (πιθανότατα λόγω του καλού ταιριάσματος της Ortofon με τον βραχίονα), η αναγνωστικότητα είναι πολύ καλή, με την αρμονική παραμόρφωση σε σήμα 1kHz +4dB να πέφτει γρήγορα κάτω από τα -60dB(μετά την τρίτη αρμονική) και τους πλευρικούς λοβούς της θεμελιώδους να βρίσκονται κάτω από την στάθμη αυτή. Η απόκριση συχνότητας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εξαιρετική, αν δεν υπήρχε μια βύθιση στην περιοχή των 100Hz. Κατά τα άλλα, το σύστημα εμφανίστηκε με ελάχιστες αποκλίσεις και πολύ καλή ομοιότητα καναλιών που βρίσκεται γύρω στο 1dB με εξαίρεση τις πολύ υψηλές συχνότητες όπου φθάνει τα 2dB.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/+4dB

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

Το 505-4 δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από εξωγενείς θορύβους πολύ χαμηλής συχνότητας (μέχρι τα 20Hz) στοιχείο που δείχνει ότι η ανάρτηση λειτουργεί καλά. Πάνω από τα 30Hz, έκθεση σε υψηλές στάθμες οδηγεί σε ανάλογη αύξηση του θορύβου, χωρίς συντονισμούς μέχρι τα 100Hz περίπου. Στην συνέχεια, το σύστημα δείχνει κάποιες τάσεις ιδιοσυντονισμού στα 140, 390 και 540Hz. Η OM10 έχει ταιριάξει και στην περίπτωση αυτή πολύ καλά με τον βραχίονα με το διάγραμμα της κρουστικής απόκρισης να έχει πολύ μικρό χρόνο απόσβεσης και ελάχιστη ιδιοταλάντωση με βάση την οποία η συχνότητα συντονισμού του συστήματος βραχίονα/κεφαλής επιβεβαιώνεται ότι βρίσκεται στην περιοχή των 9-10Hz.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπλύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dB SPL(A) σε απόσταση 0.5m (κόκκινη καμπύλη)

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 100mS/div.

Ακουστικές Εντυπώσεις

H γενική αίσθηση που αποκομίζεις ακούγοντας το μεγάλο Dual είναι αυτή της ισορροπίας και του καλού ελέγχου. Οι χαμηλές συχνότητες έχουν όγκο και έκταση και θα ικανοποιήσουν με τον χαρακτήρα τους, τόσο τους φίλους των ηλεκτρικών ακουσμάτων με τα έντονα ρυθμικά μέρη, όσο και όσους δίνουν σημασία στην ομοιογένεια και στο δέσιμο που απαιτεί η μεγάλη ορχήστρα. Το πλατό είναι πολύ αθόρυβο και δεν κάνει ποτέ εμφανή την παρουσία του, ακόμη και στα lead-in των δίσκων. Η μεσαία περιοχή του 505-4 είναι ευχάριστη, αέρινη και ίσως ρέπει λίγο προς το ατμοσφαιρικό, αλλά παραμένει πάντοτε ξεκούραστη και διαφανής. Ψηλά πήραμε καλή έκταση, ισορροπία με καλή απόδοση των ηχοχρωμάτων και του αρμονικού πλούτου. Υπάρχει αέρας, καλές αποσβέσεις και ο ακροατής δεν θα κουραστεί ποτέ ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Το πλατό είναι σε θέση να δημιουργήσει μια καλά εστιασμένη στερεοφωνική εικόνα με καλό πλάτος, καλές δυνατότητες εστιασμού των επιμέρους ηχητικών πηγών και καλό βάθος. Συνοψίζοντας, ο χαρακτήρας του CS 505-4 έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τον πολύ χαμηλό θόρυβο και την καλή ισορροπία σε ολόκληρο το φάσμα (με δυνατό σημείο την ακρίβεια χαμηλά).

Τελικώς...

... αν ψάχνετε ένα πλατό με ανάρτηση σε τιμή κάτω από τα 1000 ευρώ το 505-4 θα πρέπει να είναι η επιλογή σας. Είναι αποτελεσματικό στην απόσβεση των κραδασμών, ήσυχο και με καλό ήχο. Εκτίμηση που προκύπτει από τα δεδομένα της δοκιμής είναι ότι υπερτερεί του ακριβότερου Dual CS 455-1M παρά το γεγονός ότι είναι λίγο φθηνότερο ενώ θα ωφεληθεί και από την τοποθέτηση μιας κεφαλής ανώτερης κατηγορίας (επιλεγμένη, πάντως, με προσοχή γιατί ο βραχίονας είναι χαμηλής μάζας).

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 590.- ευρώ

info: Ακουστική Κρήτης, τηλ.: 282-1097.508, http://www.akoustiki-kritis.com/, http://www.alfredfehrenbacher.de/

Φωτό_Ανοίγματος