Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/10/2010

flag
english
abstract

GROUP TEST

Thorens TD309

Φωτό_Ανοίγματος

Το TD 309 τραβά αμέσως την προσοχή χάρις στο έντονο κόκκινο χρώμα του και το ιδιόμορφο σχήμα του που το κάνουν να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα πλατό της δοκιμής αυτής. Ο γνωστός κατασκευαστής έχει σχεδιάσει ένα σύστημα με ανάρτηση, χωρίς υποσασί, καθώς ολόκληρο το σασί του 309, που είναι κατασκευασμένο από mdf, στηρίζεται σε τρία ρυθμιζόμενα από το επάνω μέρος ελατήρια τα οποία φροντίζουν για την απόσβεση των κραδασμών. Ο κινητήρας είναι συνεχούς με ηλεκτρονικό σερβοέλεγχο και έχει ένα έξυπνο σύστημα τάνυσης του ιμάντα, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης των στροφών μέσω δύο ρυθμιστικών στη βάση της συσκευής. Το πλατό είναι κατασκευασμένο από γυαλί. Ο βραχίονας που χρησιμοποιήται είναι o TP92 ο οποίος χρησιμοποιεί καρντανική ανάρτηση με έδρανα ιαπωνικής κατασκευής. Η ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης γίνεται με ένα αντίβαρο χωρίς βαθμονόμηση και η ρύθμιση της δύναμης αντιολίσθησης είναι μαγνητική. Το στέλεχος του βραχίονα έχει ένα μεταλλικό δακτυλίδι ειδικά τοποθετημένο ώστε να ελαχιστοποιούνται οι συντονισμοί. Το TD 309 της δοκιμής αυτής συνοδευόταν από μια κεφαλή ΑΤ95Ε της Audio Technica (κινητού μαγνήτη) Το στήσιμο του πλατό είναι μια σχετικά απλή υπόθεση καθώς το μεγαλύτερο μέρος του είναι ήδη μονταρισμένο και έτοιμο για χρήση. Αυτό που απαιτείται είναι η τοποθέτηση του πλατό, ο έλεγχος της οριζοντίωσης της ανάρτησης και η ρύθμιση του βραχίονα, η οποία -ωστόσο- θα απαιτήσει ειδικό ζυγό καθώς το αντίβαρο που εφαρμόζει την δύναμη ανάγνωσης δεν είναι βαθμονομημένο. Ο χρήστης θα βρει στην συσκευασία ένα μεγάλο κυλινδρικό βάρος το οποίο θα πρέπει να τοποθετήσει σε θέση αντιδιαμετρική ως προς τον βραχίονα ώστε να εξισορροπείται η ανάρτηση, μια λύση που βρήκαμε αρκετά έξυπνη. Το πλατό έχει εξόδους RCA ώστε να μπορεί ο χρήστης να τοποθετήσει το καλώδιο σύνδεσης της αρεσκείας του αλλά το παρεχόμενο καλώδιο είναι τυπικής ποιότητας και (το κυριότερο) μικρού μήκους και χωρίς αγωγό γείωσης.

Μετρήσεις

Το διάγραμμα ανάλυσης του rumble εμφανίζει έναν πρώτο συντονισμό στην περιοχή των 10Hz και στην συνέχεια ακολουθεί μια σειρά μικρών συντονισμών οι οποίοι πέφτουν γρήγορα κάτω από τα -60dBr, με εξαίρεση αυτόν στα 19Hz. Ο θόρυβος από το δίκτυο είναι τυπικός, στα 50Hz. Πολύ καλή επίδοση είχε το Thorens και σε θέματα ενδοδιαμόρφωσης από πολύ χαμηλές συχνότητες. Στο σχετικό διάγραμμα φαίνονται αιχμές εκατέρωθεν της θεμελιώδους των 3.15kHz οι οποίες ωστόσο είναι μικρές σε στάθμη με αποτέλεσμα το διάγραμμα να έχει αρκετά μικρό εύρος.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης για σήμα 3.15kHz/-20dB.

αναγνωστικότητα του συστήματος αποδείχθηκε πολύ καλή με την παραμόρφωση να μειώνεται γρήγορα σε συνάρτηση με την συχνότητα και να έχει πέσει κάτω από τα -60dB από την τρίτη αρμονική και μετά. Η χαμηλή ενδοδιαμόρφωση που έχει το σύστημα φαίνεται και από τους πλευρικούς λοβούς στο 1kHz οι οποίοι βρίσκονται στα -62dBr. H απόκριση συχνότητας είναι, σε γενικές γραμμές πολύ ομαλή, παρουσιάζοντας έναν ήπιο, σταδιακό τονισμό προς τις χαμηλές συχνότητες ο οποίος είναι περίπου 2.5dB στο σημείο της μεγαλύτερης απόκλισης. Οι διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών είναι σταθερές σε ολόκληρο το φάσμα, περίπου στα 2dB.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/+4dB

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

H ανάρτηση του TD 309 απομονώνει μερικώς τους εξωγενείς κραδασμούς στις πολύ χαμηλές συχνότητες αλλά το κάνει σωστά και χωρίς να εισάγει συντονισμούς. Πάνω από τα 100Hz το πλατό είναι αρκετά ζωηρό με ισχυρότερους συντονισμούς αυτόν στα 160Hz και αυτόν στα 600Hz η στάθμη του οποίου αγγίζει τα -52dBr. H κρουστική απόκριση του συστήματος είναι πολύ καλήm με γρήγορη απόσβεση και ιδιοταλάντωση μικρού πλάτους, στοιχείο που δείχνει ότι το σύστημα βραχίονα/κεφαλής είναι καλά ταιριασμένο ως προς τα χαρακτηριστικά μάζας/ελαστικότητας.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπλύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dB SPL(A) σε απόσταση 0.5m (κόκκινη καμπύλη)

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 100mS/div.

Ακουστικές Εντυπώσεις

To TD 309 κινήθηκε με άνεση στο κορυφαίο επίπεδο της δοκιμής αυτής, από την άποψη της ηχητικής απόδοσης, έχοντας ως κύριο γνώρισμα τον ζωντανό, ευχάριστο ήχο ο οποίος επιβάλλεται από την πρώτη στιγμή, Χαμηλά, το Thorens αποδίδει πολύ καλά, με έκταση και έλεγχο, υπερβάλλοντας ελάχιστα και τονίζοντας την ρυθμική πλευρά του προγράμματος. Υπήρξαν κάποιες φορές που θα θέλαμε, είναι η αλήθεια, ελαφρώς λιγότερο χαμηλό, ειδικά στην περιοχή του ηλεκτρικού και του ακουστικού μπάσου, αλλά η απόκλιση αυτή δεν μας προβλημάτισε ιδιαίτερα. Οι μηχανικοί θόρυβοι είναι πρακτικώς ανύπαρκτοι και το πλατό της Thorens βρίσκεται, από την άποψη αυτή, στην ίδια κορυφαία κατηγορία με το Clearaudio. Η μεσαία περιοχή αποδείχθηκε η καλύτερη της δοκιμής ισορροπώντας ευχάριστα μεταξύ ενός λαμπρού χαρακτήρα που αναδεικνύει τον αρμονικό πλούτο του υλικού και μιας ξεκούραστης αίσθησης. Μπορεί κανείς να ακούσει το TD 309 για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ίχνος κόπωσης και αυτό είναι, ασφαλώς, σημαντικό προσόν. Οι υψηλές συχνότητες αποδόθηκαν με αέρα και λεπτομέρεια και χωρίς να φτάνουν την ποιότητα που πήραμε από το P3, το 2-Xperience και το Concept μας ικανοποίησαν με την έκταση τους, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για παράπονα σε αυτή την κατηγορία τιμής. Η στερεοφωνική εικόνα που απέδωσε το σύστημα της Thorens ήταν πολύ καλή με την σκηνή να έχει σεβαστό πλάτος, να είναι σταθερή και να χαρακτηρίζεται από καλές τοποθετήσεις των επιμέρους ηχητικών πηγών. Συνοψίζοντας, το TD 309 κινήθηκε, ηχητικά, στο κορυφαίο επίπεδο της δοκιμής και ξεχωρίζει για τον δυναμικό, ζωντανό χαρακτήρα του καθώς και για τον πολύ χαμηλό του θόρυβο.

Τελικώς...

… το TD 309 κατατάσσεται με άνεση μεταξύ των κορυφαίων συστημάτων της δοκιμής αυτής, αποτελώντας μια πολύ καλή επιλογή για όποιον θέλει να κινηθεί στο ανώτερο όριό της, από πλευράς τιμής. Είναι καλό στην απομόνωση των κραδασμών και έχει ιδιαίτερα ζωντανό και ευχάριστο ήχο, αφήνοντας, παράλληλα, σοβαρές υποσχέσεις για την περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί μια ανώτερης κατηγορίας κεφαλή.

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 1500.- ευρώ

info: Αντήχηση, τηλ.: 210-805.5596, http://www.antihisi.gr/, http://www.thorens.com/

Φωτό_Ανοίγματος