Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/10/2010

flag
english
abstract

GROUP TEST

Rega P3-24

Φωτό_Ανοίγματος

Το Rega P3 είναι, χωρίς αμφιβολία ένα από τα αναλογικά συστήματα που διαμόρφωσαν απόψεις γύρω από το βινύλιο και την αναπαραγωγή του, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την απλότητα στη σχεδίαση και την σημασία ενός καλού βραχίονα στο τελικό αποτέλεσμα. Η τελευταία έκδοση που είχαμε στην διάθεσή μας, η P3-24 είναι βελτιωμένη σε διάφορα σημεία, όπως στο φινίρισμα της πολύ απλής βάσης και -κυρίως- στον κινητήρα που χρησιμοποιεί ο οποίος είναι ο ίδιος με αυτόν των μεγαλύτερων μοντέλων της εταιρίας (P5 και P9), μάλιστα προσφέρεται και δυνατότητα τοποθέτησης του ανάλογου εξωτερικού τροφοδοτικού ως ένα είδος αναβάθμισης. Κατά τα άλλα, το P3-24 είναι όπως περίπου το γνώρισαν οι παλαιότεροι φίλοι του βινυλίου: Ένα μικρό υποπλατό από συνθετικό υλικό παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα, με το πλατό να είναι από γυαλί και την ρύθμιση των στροφών να γίνεται με το χέρι, αλλάζοντας την θέση του ιμάντα σε τροχαλία διαφορετικής διαμέτρου. Ο βραχίονας είναι ο RB301 μια εξέλιξη του RB300 με βελτιωμένη οριζόντια έδραση και ένα νέο σύστημα ρύθμισης της δύναμης αντιολίσθησης για το οποίο η εταιρία δεν δίνει ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Η δύναμη ανάγνωσης ρυθμίζεται με ελατήριο, κατά τα γνωστά. Το P3-24 της δοκιμής συνοδευόταν από μια κεφαλή Elys II της Rega (κινητού μαγνήτη) Αν μπορείτε να τοποθετήσετε το πλατό στον άξονα περιστροφής του, τότε έχετε στήσει ένα P3! Εκτός από τις κλασικές ρυθμίσεις για την δύναμη ανάγνωσης και αντιολίσθησης που γίνονται πολύ εύκολα γιατί τα αντίστοιχα ρυθμιστικά είναι βαθμονομημένα, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε άλλο, επομένως δεν πρέπει να περιμένετε δυσκολίες. Η ποιότητα των καλωδίων σύνδεσης με τον προενισχυτή είναι πολύ καλή.

Μετρήσεις

Η ανάλυση του rumble δείχνει ένα σύστημα το οποίο δεν διαθέτει παρά ελάχιστους ορατούς στο διάγραμμα συντονισμούς. Ο πρώτος από αυτούς βρίσκεται στην περιοχή των 9Hz περίπου και είναι πολύ ήπιος ενώ ο δεύτερος, στα 19Hz είναι αρκετά οξύς. Το hum βρίσκεται στο μέσο όρο της δοκιμής, στα -50dBr. Η ενδοδιαμόρφωση από θορύβους πολύ χαμηλών συχνοτήτων ακολουθεί την ίδια λογική: Υπάρχουν κάποιες αιχμές εκατέρωθεν της θεμελιώδους αλλά είναι σχετικώς ήπιες και πέφτουν γρήγορα κάτω από τα -60dB κάνοντας τον λόβο των 3.15kHz αρκετά στενό. Η αναγνωστικότητα του συστήματος της Rega κρίνεται τυπική για την κατηγορία. Το σχετικό διάγραμμα δείχνει μια σταδιακή πτώση της στάθμης σε συνάρτηση με την τάξη της αρμονικής (οι 5 πρώτες βρίσκονται πάνω από τα -60dB) και πολύ χαμηλής στάθμης λοβούς ενδοδιαμόρφωσης γύρω από το 1kHz (στην περιοχή των -64dBr).

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης για σήμα 3.15kHz/-20dB.

Η απόκριση συχνότητας του συστήματος ικανοποιεί, εμφανίζοντας μια ήπια βύθιση στην περιοχή μεταξύ 100 και 200Hz (περίπου 1dB) και έναν τονισμό των υψηλών συχνοτήτων (πιθανότατα απότοκο του τερματισμού της κεφαλής) ο οποίος είναι ανάλογου εύρους. Η ομοιότητα μεταξύ των δύο καναλιών είναι καλή και κινείται λίγο πάνω από 1db.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/+4dB

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

Όπως θα περίμενε κανείς, στις πολύ χαμηλές συχνότητες το P3 είναι κάπως ευάλωτο σε εξωγενείς κραδασμούς κάτι το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν κατά την εγκατάστασή του. Μεταξύ 30 και 100Hz το σύστημα ακολουθεί την εξωτερική διέγερση με έναν μόνο χρωματισμό στην περιοχή των 40Hz ενώ πάνω από τα 100Hz το σύστημα εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλό θόρυβο και μικρούς σε εύρος και στάθμη συντονισμούς στα 160, 200, 350 400, 550 και 620Hz εκ των οποίων όλοι βρίσκονται κάτω από τα -60dBr. Η κρουστική απόκριση του συστήματος αναδεικνύει καλή σχέση μεταξύ βραχίονα και κεφαλής. Η απόσβεση της ταλάντωσης είναι γρήγορη και με βάση αυτήν η συχνότητα συντονισμού επιβεβαιώνεται ότι βρίσκεται στα 10Hz περίπου.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπλύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dB SPL(A) σε απόσταση 0.5m (κόκκινη καμπύλη)

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 100mS/div.

Ακουστικές Εντυπώσεις

To P3 έδειξε από την αρχή των ακροάσεων ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό σύστημα. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο πολύ χαμηλός του θόρυβος και οι επίσης πολύ καλές υψηλές συχνότητες οι οποίες προσέγγισαν αυτές του συστήματος αναφοράς, όντας εκτεταμένες, διάφανες και εξαιρετικά ευχάριστες. Το χαμηλό είχε αρκετή έκταση αλλά ελαφρώς λιγότερο όγκο από όσο θα θέλαμε. Δεν μας έλειψε το μπάσο, αλλά το θέλαμε λίγο περισσότερο περιγραφικό και παρόν, ιδιαίτερα σε ηλεκτρικά ακούσματα. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με ακρίβεια και πολύ καλές αναλογίες, αποδείχθηκε ξεκούραστη και με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής. Η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί το P3 χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αξιόλογο πλάτος με ανάλογου επιπέδου ανάλυσης στον οριζόντιο άξονα και πολύ καλό βάθος. Μετέφερε με ακρίβεια τις λεπτομέρειες της μείξης και στην περίπτωση των μεγάλων συμφωνικών έργων πολλές λεπτομέρειες από την ακουστική του χώρου καθώς και την κίνηση και τον αέρα που χαρακτηρίζει τις καλές παραγωγές του είδους. Συνοψίζοντας, ο ηχητικός χαρακτήρας του συστήματος της Rega διαθέτει μια σειρά από ιδιαίτερα αξιόλογα χαρακτηριστικά, τα κυριότερα των οποίων είναι ο πολύ χαμηλός θόρυβος, οι πολύ καλές υψηλές συχνότητες και η γεμάτη με λεπτομέρειες στερεοφωνική εικόνα.

Τελικώς...

... το P3 εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύ δυνατό εργαλείο αναπαραγωγής στην χαμηλή κατηγορία τιμής, όντας παράλληλα απλό και αποτελεσματικό, μια πλατφόρμα που μπορεί να αποτελέσει σημείο εξέλιξης, για παράδειγμα με μια πολύ καλύτερη κεφαλή η οποία θα εξασφάλιζε λίγο πλουσιότερο χαμηλό. Αν μπορείτε να το τοποθετήσετε σωστά, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε καθώς στη δοκιμή αυτή μοναδικός του αντίπαλος είναι το Dual CS 505-4.

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 665.- ευρώ

info: Studio Genesis, τηλ.: 210-362.3946, http://www.rega.co.uk/

Φωτό_Ανοίγματος