Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/09/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

GROUP TEST

Καλώδια Ηχείων από €700 - €2.000

Φωτό_Ανοίγματος

Η αλήθεια είναι ότι όποιος αποφασίσει να κάνει τέτοιου είδους δοκιμές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι βάζει τον εαυτό του σε μπελάδες. Η υπόθεση των καλωδίων στο audio, γενικώς, και κατ' επέκτασιν, των καλωδίων για ηχεία είναι κάτι που συζητείται έντονα και δεν καταλήγει ποτέ σε κάποιο κοινό τόπο. Ίσως γιαυτό όταν έφτασε η στιγμή του σχεδιασμού της συγκεκριμένης δοκιμής, η αναζήτηση σχετικής βιβλιογραφίας (που να μην είναι απλώς ανεκδοτολογική), κάποιων προδιαγραφών ή συστάσεων γύρω από την αξιολόγηση, αντίστοιχων πονημάτων ή έστω μερικών σοβαρών απόψεων κατέληξε σε πολύ λίγα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι εύκολο να είσαι απλός, παθητικός παρατηρητής σε μια αγορά γεμάτη κατασκευαστές, μοντέλα και έμμεσα εκφραζόμενες απόψεις και να κάνεις ότι δεν βλέπεις και δεν ακούς τίποτε. Το αποτέλεσμα αυτού του στοιχειώδους προβληματισμού είναι το κείμενο στις σελίδες που ακολουθεί.

Κατά τα γνωστά, επικοινωνήσαμε με όλους τους γνωστούς σε εμάς εισαγωγείς (και κατασκευαστές) καλωδίων στην ελληνική αγορά και ζητήσαμε ένα ή περισσότερα μοντέλα σε μια αρκετά διευρυμένη περιοχή, από τα €700 μέχρι τα €2.000 ευρώ. Οι προδιαγραφές της δοκιμής ήταν κάπως χαλαρές σε ότι αφορά το μήκος, επειδή, στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, είναι δύσκολο να έχεις τέτοιου απαιτήσεις για προϊόντα, τα περισσότερα των οποίων έχουν τιμή που ξεπερνά τα 1000 ευρώ. Συμβιβαστήκαμε με το να παραλάβουμε τα διαθέσιμα δείγματα, τα οποία, όμως, θα έπρεπε να είναι τερματισμένα με βύσματα 4mm, ή στην χειρότερη περίπτωση με δίχαλα. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρώσουμε δεκαέξι μοντέλα από δεκατρείς κατασκευαστές με τιμές που ξεκινούσαν από τα €700 και έφτασαν (τελικώς) στα €2.300 με τις τιμές να αφορούν τα συγκεκριμένα μήκη. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε διαφορετικό μήκος θα πρέπει να αναμένετε ανάλογη διαβάθμιση της τιμής. Οι απουσίες συγκεκριμένων κατασκευαστών ή μοντέλων από την δοκιμή θα πρέπει (κατά τα γνωστά) να αποδοθεί είτε σε μη διαθεσιμότητα είτε σε επιλογή του αντίστοιχου αντιπροσώπου/κατασκευαστή.
Κατά την διάρκεια συλλογής των δειγμάτων ετέθη από ορισμένους ο προβληματισμός του ταιριάσματος των υπό δοκιμή καλωδίων ηχείων με το αντίστοιχο interconnect, υπό την έννοια ότι κάποιοι θεωρούν ότι τα καλώδια ενός συστήματος πρέπει να προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή και να ανήκουν στην ίδια σειρά. Μας φάνηκε καλή ιδέα και ως εκ τούτου αφήσαμε στην κρίση των εταιριών να συνοδεύσουν το καλώδιό τους με κάποιο interconnect. Κατά τη διαδικασία της ακουστικής αξιολόγησης υπήρξε ξεχωριστό session σύγκρισης ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν υπήρχε κάποια σημαντική διαφοροποίηση. Δεν υπήρξε. Ωστόσο, η απόδοση κάποιων καλωδίων ηχείων βελτιώθηκε όταν αυτά συνοδεύτηκαν από τα αντίστοιχα interconnect (κάτι μάλλον αναμενόμενο, αφού όλα τα interconnect που παραλάβαμε ήταν πολύ ακριβότερα σε σχέση με την αναφορά, ένα απλό RG58...) και υπάρχει η σχετική αναφορά σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η παράθεση των κριτικών κατ' αύξουσα σειρά, με κριτήριο την τιμή.

Synergistic Research Core Active Black Rhodium Polar Gladiator DCT Velvet Audio SF37

Synergistic Research Core Active

Black Rhodium Polar Gladiator DCT

Velvet Audio SF37

Furutech Evolution Speaker II Cardas Clear Sky XLO Reference 3

Furutech Evolution Speaker II

Cardas Clear Sky

XLO Reference 3

Kimber Monocle X Furutech Speaker Reference III Vovox Textura

Kimber Monocle X

Furutech Speaker Reference III

Vovox Textura

Siltech Anniversary 330L VooDoo Ultralinear Analysis Plus Solo Crystal Oval 8

Siltech Anniversary 330L

VooDoo Ultralinear

Analysis Plus Solo Crystal Oval 8

Atlas Cables Mavros Kimber Monocle XL Synergistic Research Element Copper

Atlas Cables Mavros

Kimber Monocle XL

Synergistic Research Element Copper

Jorma Design No.2

Jorma Design No.2