Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/09/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

GROUP TEST

Καλώδια Ηχείων από €700 - €2.000

Kimber Kable Monocle XL

Φωτό_Ανοίγματος

Το Monocle XL είναι μια “ενισχυμένη” εκδοχή του, μικρότερου, X της Kimber, βασισμένο στην ίδια γενική αρχιτεκτονική και στα ίδια υλικά. Χρησιμοποιεί 24 ξεχωριστούς πολύκλωνους αγωγούς Varistrand με διαφορετικά διηλεκτρικά (Teflon και πολυαιθυλένιο), διατομής 8.3mm2 οι οποίοι είναι πλεγμένοι γύρω από έναν πυρήνα από το υλικό X38R (για το οποίο η εταιρία δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες). Το XL έχει ακόμη μεγαλύτερη διάμετρο από X (κερδίζοντας με άνεση την πρώτη θέση στο θέμα αυτό και τις εντυπώσεις όποιου το είδε) αλλά, προφανώς λόγω της δομής του, παραμένει εύκαμπτο. Ο τερματισμός του ήταν με δίχαλα και βύσματα 4mm της WBT, με τα τελευταία να έχουν μηχανισμό σύσφιξης και να επιτρέπουν την σύνδεση υπό γωνία, ώστε να διευκολύνεται ο χρήστης και να μην καταπονούνται πολύ οι ακροδέκτες ενισχυτών και ηχείων. Το μήκος του δείγματος ήταν 3.15m.

Μετρήσεις

Έχοντας ως δεδομένο ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο καλωδίων της Kimber βρίσκονται στον αριθμό και την διατομή των αγωγών που χρησιμοποιούν έχει, εκτός των άλλων, νόημα να δει τις αντίστοιχες διαφορές στις μετρήσεις τους. Το XL διαθέτει μια από τις χαμηλότερες αντιστάσεις dc της δοκιμής (0.005Ω/m, ελάχιστα χαμηλότερη από αυτήν του X), αρκετά χαμηλή αυτεπαγωγή (0.151μH/m, μικρότερη του X) και αρκετά αυξημένη χωρητικότητα (515pF/m, η μεγαλύτερη της δοκιμής). H διακύμανση της σύνθετης αντίστασης υπολογίστηκε στα 0.104Ω (20Hz-20kHz, ελάχιστα μεγαλύτερη του X) ενώ η μεταβολή της ενεργού αντίστασης ήταν η δεύτερη χαμηλότερη της δοκιμής (4.2%) και σημαντικά χαμηλότερη της αντίστοιχης επίδοσης του X (το οποίο χρησιμοποιεί 16, έναντι 24, αγωγών), επίδοση που υποδηλώνει ασθενές επιδερμικό φαινόμενο. Η συνολική αντίσταση του καλωδίου ήταν 0.033Ω, από τις χαμηλότερες της δοκιμής (ελάχιστα υψηλότερη του Monocle X, το οποίο, όμως έχει μικρότερο μήκος), ενώ και συνολική αυτεπαγωγή είναι αρκετά χαμηλή, στα 0.95μH. Όπως θα περίμενε κανείς, η συνολική χωρητικότητα ήταν η υψηλότερη της δοκιμής (1621pF), ενώ οι απώλειες στο διηλεκτρικό πολύ χαμηλές με το DF να βρίσκεται στο όριο του συστήματος μέτρησης (0.001).
To Monocle XL είναι ένα από καλώδια με χαμηλή συχνότητα συντονισμού, χωρίς φορτίο (4.57ΜΗz, η δεύτερη χαμηλότερη της δοκιμής και κατά δύο -σχεδόν- MHz μικρότερη του Monocle Χ), αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο συντονισμός υπό φορτίο βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της δοκιμής (και είναι σχεδόν στην ίδια συχνότητα με αυτήν του Monocle X) στοιχείο που θα μπορούσε -ίσως- να ερμηνευθεί ως καλύτερη προσαρμογή στο δικτύωμα του φορτίου. Η χαρακτηριστική αντίσταση του καλωδίου υπολογίστηκε στα 24Ω περίπου.

Thumbnail Thumbnail

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο χωρίς φορτίο

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο με φορτίο 0.047μF/5Ω

Το XL φαίνεται να εισάγει πολύ μικρές αποκλίσεις στην απόκριση συχνότητας του ημιαγωγικού ενισχυτή (0.03dB, η μικρότερη τιμή της δοκιμής), όπως και το Monocle Χ, αλλά έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι τα δύο καλώδια διαφέρουν σημαντικά ως προς την συμπεριφορά τους με το λαμπάτο στάδιο εξόδου; Εδώ, το XL εισάγει απόκλιση αισθητά κάτω από τον μέσο όρο (0.05dB) σε αντίθεση με το Monocle X το οποίο κινείται στην διπλάσια τιμή μέγιστης απόκλισης. Με βάση τα δεδομένα αυτά, το XL είναι πολύ πιο κατάλληλο για ενισχυτές με λυχνίες από ο,τι το X.
Όσον αφορά στην παραμόρφωση, ο τρόπος με τον οποίο επιδρά το καλώδιο στις επιδόσεις των ενισχυτών μπορεί να θεωρηθεί τυπικός, με τις σχετικές μετρήσεις (0.022% και 2.245% αντιστοίχως για το ημιαγωγικό και το λαμπάτο στάδιο) να βρίσκονται πολύ κοντά στις μέσες τιμές της δοκιμής.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας (ενισχυτής solid state). Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Μεταβολή της αντίστασης σε συνάρτηση με την συχνότητα. Αντίσταση αναφοράς: 0.133Ω (πορτοκαλί καμπύλη), Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Ακουστικές Εντυπώσεις

H τοποθέτηση του Monocle XL στο σύστημα με τον Parasound HCA-1000 οδήγησε σε ένα ισορροπημένο, ευχάριστο αποτέλεσμα που καθορίστηκε από πολύ καλή απόδοση της μεσαίας και της ανώτερης περιοχής και μια ήπια, ενίοτε ευπρόσδεκτη έμφαση χαμηλά.
Το κατώτερο όριο του φάσματος αποδόθηκε ισορροπημένα, με καλό όγκο και έλεγχο γεμίζοντας τον χώρο με άνεση και προσφέροντας μια επιβλητική παρουσία στο σύστημα. Οι ανώτερες χαμηλές συχνότητες, ελάχιστα εμφατικές -όσο χρειάζεται για να τραβήξουν την προσοχή του ακροατή με θετικό τρόπο- συνδυάστηκαν με ένα καλά ελεγχόμενο, ευχάριστο και αέρινο ρυθμικό μέρος. Η μεσαία περιοχή δημιουργεί την εντύπωση της ηρεμίας, χαρακτηρίζεται από καλή ακρίβεια στην περιγραφή οργάνων και φωνών, με καλές δυνατότητες εστιασμού και παράθεσης λεπτομερειών, με αποτέλεσμα ο ακροατής να μην αισθάνεται ποτέ κόπωση. Ψηλά, πήραμε έντονη αίσθηση διαύγειας η οποία συνδυάστηκε με έναν φωτεινό χαρακτήρα, πολύ καλό αρμονικό πλούτο, καλή απόδοση των μετώπων και της απόσβεσης και λίγο λεπτό σώμα. Η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς, τόσο σε διαστάσεις όσο και σε δυνατότητες εστιασμού.
Το Monocle XL συνοδεύτηκε από το αντίστοιχο interconnect της Kimber (της σειράς KS, το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση του Monocle X) η χρήση του οποίου επέφερε μικρές βελτιώσεις σε σχέση με το interconnect αναφοράς, περίπου στις ίδιες παραμέτρους που διαπιστώσαμε και στο μικρότερο μοντέλο της εταιρίας, δηλαδή καλύτερο έλεγχο και μικρότερη έμφαση στις χαμηλές συχνότητες και μεγαλύτερη αίσθηση εγγύτητας και ακρίβειας στην μεσαία περιοχή.
Η χρήση του Monocle XL σε συνδυασμό με τον λαμπάτο Cayin A-100T, επέφερε σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς και, με την γλώσσα των αριθμών, το καλώδιο της Kimber είναι το δεύτερο σε σειρά της δοκιμής σε ότι αφορά τον τομέα με κριτήριο την συνολική αξιολόγηση DCR. Επίκεντρο της βελτίωσης ήταν, κυρίως, οι χαμηλές και οι υψηλές συχνότητες.
Αναλυτικά, το σύστημα χαρακτηρίστηκε από πολύ καλές δυνατότητες απόδοσης του όγκου και των λεπτομερειών της περιοχής των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, επιδεικνύοντας μια μικρή τάση έμφασης, η οποία διατηρήθηκε και στις ανώτερες συχνότητες οι οποίες αποδόθηκαν ευχάριστα, με γεμάτα και καλά ελεγχόμενα ρυθμικά μέρη. Η μεσαία περιοχή εστιάστηκε λίγο πίσω και διέθετε μια αίσθηση ατμόσφαιρας, σε σωστή δόση ώστε το αποτέλεσμα να είναι ευχάριστο αλλά όχι με υπερβολική άποψη, με τις φωνές να αποδίδονται με λεπτομέρεια, και ακρίβεια σε θέματα εστιασμού και μεγέθους. Ψηλά το σύστημα κέρδισε σημαντικά σε θέματα αρμονικού πλούτου, φωτεινότητας και διατήρησε τα καλά χρονικά χαρακτηριστικά (αλλά και το κάπως λεπτό σώμα) που ακούσαμε και στην περίπτωση του Parasound. H στερεοφωνική εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά, κυρίως σε θέματα έκτασης και βάθους.

Τελικώς...

Έχοντας παρόμοια αρχιτεκτονική με το μικρότερο μοντέλο της Kimber που δοκιμάσαμε το XL χρησιμοποιεί περισσότερους αγωγούς μεγαλύτερης διατομής. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα καλύτερα καλώδια της δοκιμής, ελαφρώς καλύτερο από το X και σίγουρα πιο ισορροπημένο σε σχέση με τα διαφορετικά στάδια εξόδου. Στα θετικά του χαρακτηριστικά η πολύ καλή περιοχή των μεσαίων και των υψηλών συχνοτήτων και η πολύ καλή απόδοση πολύ χαμηλά.

Δοκιμή Διαφορών (αρχείο .wav 24bit/192kHz)

Τιμή: € 1.900

info: Home Entertainment Center, τηλ.: 210-935.4500, http://www.ultimateaudio.gr/, http://www.kimber.com/