Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/09/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

GROUP TEST

Καλώδια Ηχείων από €700 - €2.000

Cardas Clear Sky

Φωτό_Ανοίγματος

Σύμφωνα με την Cardas, το Clear Sky είναι το εισαγωγικό μοντέλο της σειράς Clear. Είναι ένα ιδιαίτερα εύκαμπτο καλώδιο το οποίο περιλαμβάνει αγωγούς από χαλκό με πλέξη Litz σε ομόκεντρη διάταξη. Το διηλεκτρικό είναι PFA. Το καλώδιο που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν τερματισμένο με δίχαλα από καθαρό χαλκό και επίστρωση ροδίου/αργύρου και συνοδευόταν από τα βύσματα 4mm CAB (από ορείχαλκο με επίστρωση ροδίου αργύρου και μηχανισμό σύσφιξης). Στα χαρακτηριστικά που δίνει η εταιρία αναφέρεται ότι το καλώδιο είναι κατάλληλο για σύνδεση ενισχυτών single ended με ηχεία υψηλής ευαισθησίας. Το μήκος του δείγματος ήταν 3m.

Μετρήσεις

Το Cardas ανήκει στα καλώδια της δοκιμής με χαμηλή αντίσταση (0.008Ω/m) και χαμηλή αυτεπαγωγή (0.113μH/m) αλλά σχετικώς υψηλή χωρητικότητα (πιθανότατα λόγω της ομοαξονικής δομής του) η οποία φθάνει τα 367pF και είναι η δεύτερη υψηλότερη της δοκιμής. Η μεταβολή της σύνθετης αντίστασης του καλωδίου σε συνάρτηση με την συχνότητα είναι από τις μικρότερες (0.041Ω, 20Hz-20kHz) ενώ και η μεταβολή της ενεργού αντίστασης βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο με 18.2% (100Ηζ-25kHz) δείγμα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καλώδιο όπου το επιδερμικό φαινόμενο είναι ασθενές (κάτι αναμενόμενο, δεδομένης της πλέξης Litz των αγωγών του). H συνολική αντίσταση dc του καλωδίου μετρήθηκε στα 0.047Ω και η αυτεπαγωγή στα 0.68μH, αμφότερες κάτω από τις αντίστοιχες μέσες τιμές της δοκιμής. Η συνολική χωρητικότητα του Clear Sky ήταν, όπως θα περίμενε κανείς από τις υψηλότερες της δοκιμής, στα 1.102pF, ενώ οι απώλειες του διηλεκτρικού κινήθηκαν στον μέσο όρο της δοκιμής με DF 0.017.
Το καλώδιο της Cardas έχει τον συντονισμό σε αρκετά υψηλή συχνότητα στα 6.71MHz, πάνω από τον μέσο όρο της δοκιμής, χωρίς φορτίο, και στα 730kHz με φορτίο, με την δεύτερη τιμή να είναι από τις υψηλότερες που μετρήσαμε.

Thumbnail Thumbnail

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο χωρίς φορτίο

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο με φορτίο 0.047μF/5Ω

Με μέγιστες αποκλίσεις 0.04dB και 0.06dB για το ημιαγωγικό και το λαμπάτο ενισχυτικό στάδιο αντιστοίχως, το Clear Sky δεν φαίνεται να είναι ένα καλώδιο που εισάγει κάποια άξια λόγου αλλαγή στην απόκριση συχνότητας. Και οι δύο τιμές βρίσκονται κάτω από τους αντίστοιχους μέσους όρους.
Η μέτρηση της παραμόρφωσης (THD+N) των ενισχυτών με το καλώδιο της Cardas κινήθηκε σε τυπικά για τη δοκιμή επίπεδα (με με 0.022% και 2.253% αντιστοίχως).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας (ενισχυτής solid state). Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Μεταβολή της αντίστασης σε συνάρτηση με την συχνότητα. Αντίσταση αναφοράς: 0.133Ω (πορτοκαλί καμπύλη), Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Ακουστικές Εντυπώσεις

Η γενική εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το σύστημα με τον Parasound HCA-1000 και το Clear Sky είναι αυτή ενός ευχάριστου και φωτεινού χαρακτήρα, με ήπια αυστηρότητα χαμηλά και πολύ καλή λεπτομέρεια στην μεσαία περιοχή.
Αναλυτικά, η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων φαίνεται να έχει καλή έκταση και όγκο, με το σύστημα στο κατώτερο άκρο του φάσματος να ακούγεται αρκούντως επιβλητικό και ίσως λίγο περισσότερο ελεγχόμενο από όσο θα θέλαμε και τα ρυθμικά μέρη να χαρακτηρίζονται από ταχύτητα και διαύγεια. Η μεσαία περιοχή είναι λεπτομερής με πολύ καλές περιγραφές και απόδοση λεπτομερειών, εστιάζεται λίγο πίσω και οι φωνές διαθέτουν πολύ καλή λεπτομέρεια και δυνατότητες περιγραφής/εστιασμού στον χώρο. Ψηλά, το σύστημα ακούστηκε γρήγορο στα μέτωπα και τις αποσβέσεις με ικανοποιητικό σώμα, φωτεινό και ευχάριστο με καλό αρμονικό πλούτο. Η στερεοφωνική εικόνα ικανοποίησε απόλυτα με τις διαστάσεις και τις δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών της.
Το καλώδιο συνοδεύτηκε με το αντίστοιχο interconnect της ίδιας σειράς (Clear Sky IC). Συγκριτικά με το interconnect αναφοράς πήραμε αξιοσημείωτες αλλαγές, κυρίως στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, όπου πήραμε συνολικά μεγαλύτερη αίσθηση έκτασης και όγκου και “χάσαμε” την αυστηρότητα και τον αυστηρό έλεγχο της αρχικής ακρόασης, ενώ το σύστημα κέρδισε και στο πλάτος της στερεοφωνικής εικόνας.
Ο ήχος του συστήματος με τον Cayin A-100T βελτιώθηκε αρκετά και με συνέπεια, σε όλες τις παραμέτρους και ειδικά στην στερεοφωνική εικόνα και την περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων.
Πήραμε καλύτερο όγκο και έλεγχο στην περιοχή των χαμηλών, έναν αέρινο χαρακτήρα και γεμάτα, ευχάριστα και όσο πρέπει γρήγορα ρυθμικά μέρη. Η μεσαία περιοχή εστιάστηκε λίγο πίσω και κέρδισε σε παρουσία και λεπτομέρεια. Ψηλά, το σύστημα βελτιώθηκε κυρίως στην αίσθηση της φωτεινότητας, αλλά παρέμεινε λίγο στεγνό, με κάπως γρήγορες αποσβέσεις και μέτριο σώμα. Η στερεοφωνική εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς, κυρίως στην αίσθηση του πλάτους και τις δυνατότητες εστιασμού των ηχητικών πηγών στον οριζόντιο άξονα.

Τελικώς...

Το Clear Sky βελτίωσε αρκετά τον ήχο και των δύο συστημάτων της δοκιμής, προσφέροντας πολύ καλή μεσαία περιοχή και σημαντική βελτίωση στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων. Φάνηκε να επιδρά λίγο πιο θετικά στην περίπτωση του σταδίου με ημιαγωγούς και επίσης επέδειξε αξιόλογη βελτίωση όταν χρησιμοποιήθηκε με interconnect της ίδιας εταιρίας.

Δοκιμή Διαφορών (αρχείο .wav 24bit/192kHz)

Τιμή: € 795

info: NM Sonic - Νίκος Μενδρινός, τηλ.: 698-1290.717, http://www.nmsonic.com/, http://www.cardas.com/