Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/09/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

GROUP TEST

Καλώδια Ηχείων από €700 - €2.000

Velvet Audio SF37

Φωτό_Ανοίγματος

To καλώδιο της ελληνικής Velvet Audio είναι μια αξιοπρόσεκτη περίπτωση, τόσο εξ αιτίας του γεγονότος ότι είναι πλήρως χειροποίητο όσο και λόγω των υλικών που χρησιμοποιεί. Οι αγωγοί που χρησιμοποιούνται είναι κατασκευασμένοι από άργυρο, με διάμετρο 0.7mm και είναι παράλληλα διευθετημένοι με διηλεκτρικό που περιλαμβάνει βαμβάκι και μετάξι. Το εξωτερικό περίβλημα του καλωδίου είναι χαρτί εμποτισμένο σε κερί, μια επιλογή η οποία δίνει την χαρακτηριστική εμφάνιση σε όλα τα καλώδια της Velvet. Το SF 37 έχει μέτρια ακαμψία και η κατασκευή του εξωτερικού του περιβλήματος απαιτεί μια σχετική προσοχή στην διευθέτησή του επειδή τσακίζει σχετικώς εύκολα. Το καλώδιο της δοκιμής ήταν τερματισμένο με καλής ποιότητας επίχρυσα βύσματα 4mm και είχε μήκος 2.20m.

Μετρήσεις

Με 0.025Ω/m, το SF37 είναι ένα από τα καλώδια της δοκιμής με σχετικώς υψηλή αντίσταση dc ενώ και η αυτεπαγωγή του είναι υψηλή, η δεύτερη υψηλότερη της δοκιμής στα 0.0661μΗ/m, μια επίδοση η οποία μπορεί να εξηγηθεί από την δομή του καλωδίου η οποία φαίνεται ότι διατηρεί τους αγωγούς σε κάποια, μεγάλη, απόσταση. Η ιδέα αυτή υποστηρίζεται και από την χαμηλή χωρητικότητα (στα 14pF/m, η δεύτερη χαμηλότερη της δοκιμής). Η μεταβολή της σύνθετης αντίστασης του καλωδίου σε συνάρτηση με την συχνότητα είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο (0.279Ω, 20Hz-20kHz) ενώ το επιδερμικό φαινόμενο δεν φαίνεται ιδιαίτερα ισχυρό καθώς η μεταβολή της ενεργού αντίστασης σε συνάρτηση με την συχνότητα είναι 14.9%, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο. Συνολικά για το καλώδιο, η αντίσταση dc και σύνθετη αντίσταση (στα 10kHz) βρίσκονται λίγο πάνω από τους αντίστοιχους μέσους όρους της δοκιμής. Η συνολική χωρητικότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (31pF) αλλά οι απώλειες του διηλεκτρικού ήταν από τις υψηλότερες της δοκιμής με το DF να φτάνει το 0.046.
Η συχνότητα συντονισμού του SF37, χωρίς φορτίο, προσδιορίστηκε στα 5.23MHz και με φορτίο στα 610kHz, λίγο κάτω από τους αντίστοιχους μέσους όρους.

Thumbnail Thumbnail

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο χωρίς φορτίο

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο με φορτίο 0.047μF/5Ω

Το καλώδιο της Velvet Audio δεν φάνηκε να επιδρά σημαντικά στην απόκριση συχνότητας των ενισχυτών της δοκιμής. Η μέγιστη τιμή απόκλισης για το ημιαγωγικό στάδιο εξόδου ήταν 0.1dB με αναφορά την επίδοση του ενισχυτή με την γεφύρωση, πολύ κοντά στον μέσο όρο των μετρήσεων ενώ η μέγιστη τιμή της απόκλισης για το στάδιο με τις λυχνίες ήταν ακόμη μικρότερη, στο 0.06dΒ.
Παρόμοια, χαμηλή, επίδραση φάνηκε να έχει το καλώδιο και στις επιδόσεις παραμόρφωσης των ενισχυτών. Οι τιμές που μετρήσαμε ήταν 0.022% και 2.215% μικρότερες από τις αντίστοιχες επιδόσεις των ενισχυτών με την γεφύρωση και πολύ κοντά στους αντίστοιχους μέσους όρους της δοκιμής.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας (ενισχυτής solid state). Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Μεταβολή της αντίστασης σε συνάρτηση με την συχνότητα. Αντίσταση αναφοράς: 0.133Ω (πορτοκαλί καμπύλη), Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Ακουστικές Εντυπώσεις

Το SF37 δημιουργεί από τις πρώτες στιγμές της ακρόασης την αίσθηση ότι βρίσκεσαι απέναντι από ένα σύστημα ευχάριστο και ατμοσφαιρικό, λίγο αυστηρό χαμηλά αλλά με πολή καλές υψηλές συχνότητες.
Αναλυτικά, η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων φάνηκε να διαθέτει καλή έκταση, μέτριο όγκο και έναν αέρινο, ευχάριστο χαρακτήρα, γνωρίσματα που είχαν ως αποτέλεσμα τα ρυθμικά μέρη να αναπτύσσονται στον χώρο με πολύ καλή ταχύτητα και καθαρότητα αλλά και μια αίσθηση αυστηρότητας. Η μεσαία περιοχή διατήρησε (και μάλλον, εν πολλοίς δικαιολόγησε) τον ατμοσφαιρικό χαρακτήρα, αλλά δεν φαίνεται να υπολείπεται σε λεπτομέρεια και μεταφέρει την αίσθηση των φωνών και την κλίμακά τους χωρίς πρόβλημα στον χώρο ακρόασης. Ψηλά, το σύστημα ακούστηκε πλούσιο, φωτεινό και ευχάριστο, με καλό σώμα και απόσβεση αλλά μια αίσθηση έλλειψης ταχύτητας στα μέτωπα. Η εικόνα χαρακτηρίστηκε από καλό πλάτος και βάθος, με τα ηχητικά αντικείμενα να εστιάζονται λίγο πίσω από τον άξονα των ηχείων.
Το καλώδιο της Velvet συνοδεύτηκε από το αντίστοιχο interconnect (με παρόμοια κατασκευή σε ο,τι αφορά τους αγωγούς, το διηλεκτρικό και το εξωτερικό περίβλημα). Συγκριτικά με το interconnect αναφοράς πήραμε βελτιώσεις σε αρκετούς τομές, ειδικά στην μεσαία περιοχή, που απέκτησε μια αίσθηση εγγύτητας και την περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων που κέρδισε σε έλεγχο και όγκο.
Το SF37 είναι από τα καλώδια που βελτίωσε σημαντικά τον ήχο του Cayin A-100T σε σχέση με αυτόν του καλωδίου αναφοράς. Στην περιοχή των χαμηλών το σύστημα κέρδισε σημαντικά σε έκταση, όγκο και έλεγχο, ακούστηκε όμως -κατά περίπτωση- λίγο σπογγώδες και εμφατικό. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν ευχάριστα, με καλό όγκο και έλεγχο.. Το μεσαίο ακούστηκε επιβλητικό, με πολύ καλή αίσθηση της ατμόσφαιρας, και ευχάριστο, ίσως με κάποια τάση να εστιάζεται σε κάποια απόσταση από τον ακροατή (στοιχείο που, ενίοτε, επιτείνει τον ρεαλισμό του συστήματος). Ψηλά, πήραμε αίσθηση φωτεινότητας και αρμονικού πλούτου αλλά και στην περίπτωση του λαμπάτου, το σύστημα ακούστηκε αργό στα μέτωπα. Αντιθέτως, το σώμα και η απόσβεση αποδόθηκαν καλά. Η στερεοφωνική εικόνα χαρακτηρίστηκε από πολύ καλό πλάτος με σαφή αίσθηση του αέρα και της κίνησης και καλό βάθος.

Τελικώς...

Το SF37 αποδείχθηκε ένα αρκετά ενδιαφέρον καλώδιο που μπορεί να συνεργαστεί με ημιαγωγικούς και λαμπάτους ενισχυτές (δείχνοντας μια πολύ μικρή προτίμηση στους δεύτερους, πάντως). Βελτίωσε σημαντικά τον ήχο και των δύο συστημάτων της δοκιμής με βασικά χαρακτηριστικά την ατμοσφαιρική αίσθηση που προσφέρει, τις πολύ καλές υψηλές συχνότητες και τον κάπως αυστηρό χαρακτήρα στην περιοχή των χαμηλών συχνότητών.

Δοκιμή Διαφορών (αρχείο .wav 24bit/192kHz)

Τιμή: € 750

info: Velvet Audio, τηλ.: 210-922.4368, http://www.velvetaudiohiend.com/