Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/09/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

GROUP TEST

Καλώδια Ηχείων από €700 - €2.000

Kimber Kable Monocle X

Φωτό_Ανοίγματος

Το Monocle X είναι το μικρότερο μοντέλο της Kimber που μετέχει στη δοκιμή. Πρόκειται για ένα καλώδιο με μεγάλη εξωτερική διάμετρο το οποίο βασίζεται σε 16 ξεχωριστούς πολύκλωνους χάλκινους αγωγούς διατομής 5.3mm2 με διαφορετικά διηλεκτρικά (Teflon και πολυαιθυλένιο). Κάθε αγωγός είναι κατασκευασμένος με την πλέξη Varistrand της Kimber. To σύνολο των αγωγών είναι πλεγμένο γύρω από έναν ελαστικό πυρήνα. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα εύκαμπτο, αν και κάπως βαρύ, καλώδιο (σε σχέση με την συνολική του διάμετρο) το οποίο δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα κατά την τοποθέτησή του. Το δείγμα που είχαμε στη διάθεσή μας για δοκιμή ήταν τερματισμένο με δίχαλα της WBT και είχε μήκος 2.53m.

Μετρήσεις

Το Monocle X είναι ένα καλώδιο με χαμηλή αντίσταση dc και χαμηλή αυτεπαγωγή (0.006Ω/m και 0.192μH/m αντιστοίχως) αλλά σχετικώς υψηλή χωρητικότητα, την τέταρτη υψηλότερη της δοκιμής, στα 305pF/m. Η μεταβολή της σύνθετης αντίστασης του καλωδίου σε συνάρτηση με την συχνότητα είναι από τις χαμηλές της δοκιμής και αρκετά κάτω από την μέση τιμή, στα 0.099Ω (20Hz-20kHz), αλλά το επιδερμικό φαινόμενο φαίνεται αρκετά ισχυρό με την ενεργό αντίσταση να αυξάνεται σημαντικά στις υψηλές συχνότητες (38.5%, η πέμπτη υψηλότερη τιμή). Το καλώδιο της δοκιμής είχε πολύ χαμηλή συνολική αντίσταση dc (0.032Ω) και αρκετά χαμηλή σύνθετη αντίσταση (0.069Ω/10kHz) με την αυτεπαγωγή να κυμαίνεται, όπως αναμενόταν, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο (0.97μH) και την χωρητικότητα σε αρκετά υψηλό επίπεδο (772pF, η τέταρτη υψηλότερη της δοκιμής). Η απώλειες στο διηλεκτρικό φαίνεται να είναι πολύ χαμηλές με το DF να βρίσκεται στο όριο του συστήματος μέτρησης (0.001%).
Το καλώδιο της Kimber συμπεριφέρθηκε με τυπικό τρόπο κατά την σάρωση των υψηλών συχνοτήτων, αποκαλύπτοντας έναν συντονισμό στα 6.37MHz, χωρίς φορτίο και στα760kHz με φορτίο στην έξοδο, τιμές οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο όρο της δοκιμής.

Thumbnail Thumbnail

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο χωρίς φορτίο

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο με φορτίο 0.047μF/5Ω

Σε ότι αφορά την επίδραση του καλωδίου στην απόκριση συχνότητας των ενισχυτών της δοκιμής, το καλώδιο έδειξε δύο πρόσωπα: Με το ημιαγωγικό στάδιο, η μέγιστη απόκλιση ήταν 0.03dB (με αναφορά την επίδοση με την γεφύρωση), η χαμηλότερη τιμή που είδαμε στη δοκιμή από τρία ακόμη καλώδια, επομένως η επίδρασή του μπορεί να θεωρηθεί ως μη άξια λόγου. Από την άλλη, με το λαμπάτο στάδιο, είδαμε μια μέγιστη απόκλιση 0.11dB, την δεύτερη μεγαλύτερη της δοκιμής. Αν και σε απόλυτα νούμερα το 1/10 του dB δεν είναι κάτι σημαντικό, στην κλίμακα της δοκιμής αυτής όπου η μέση τιμή ήταν 0.07dB μπορεί να θεωρηθεί ως εύρημα άξιο λόγου.
Αντίθετα με την επίδραση του στην απόκριση, το Monocle X δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στις επιδόσεις παραμόρφωσης των ενισχυτών. Με 0.022% και 2.252% για το ημιαγωγικό και το λαμπάτο στάδιο αντίστοιχα, οι τιμές κινήθηκαν πολύ κοντά στον μέσο όρο.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας (ενισχυτής solid state). Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Μεταβολή της αντίστασης σε συνάρτηση με την συχνότητα. Αντίσταση αναφοράς: 0.133Ω (πορτοκαλί καμπύλη), Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Ακουστικές Εντυπώσεις

Η γενική εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το Monoccle X σε συνδυασμό με τον Parasound HCA-1000 είναι ότι βρίσκεται απέναντι από ένα καλώδιο που βελτιώνει σημαντικά τον ήχο του συστήματος σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς. Το αποτέλεσμα είναι σημαντικές διαφορές στην απόδοση, ειδικά στις χαμηλές και τις υψηλές συχνότητες.
Χαμηλά, ίσως το κύριο χαρακτηριστικό να είναι η ισορροπημένη απόδοση του κατώτερου άκρου του φάσματος, με πολύ καλό έλεγχο και της σωστή δόση όγκου ενώ οι ανώτερες χαμηλές συχνότητες ακούστηκαν ευχάριστα εμφατικές (χωρίς υπερβολές) με καλές δυνατότητες περιγραφής και γεμάτα, ευχάριστα ρυθμικά μέρη. Η μεσαία περιοχή είναι, κατά περίπτωση εντυπωσιακή σε θέματα παράθεσης λεπτομερειών και ακρίβειας στην περιγραφή των φωνών και αποπνέει μια ήρεμη και ευχάριστη αίσθηση που, σαφώς, προσελκύει τον ακροατή. Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων το σύστημα κέρδισε σαφώς σε αίσθηση αρμονικού πλούτου, έγινε φωτεινό και διαυγές, με καλά μέτωπα και αποσβέσεις και μέτριο σώμα. Η εικόνα είχε πολύ καλό πλάτος και βάθος, με ανάγλυφη αίσθηση των ηχητικών πηγών και πολύ καλή αίσθηση του αέρα μεταξύ τους.
Το Monocle X συνοδεύτηκε από interconnect της σειράς KS της Kimber του οποίου η χρήση οδήγησε σε μικρές διαφορές σε σχέση με το interconnect αναφοράς. Τα σημεία τα οποία βελτιώθηκαν ήταν η περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων όπου πήραμε καλύτερη έκταση και όγκο, η περιοχή των μεσαίων συχνοτήτων η οποία κέρδισε σε ακρίβεια και σαφήνεια στην περιγραφή των λεπτομερειών της περιοχής και η στερεοφωνική εικόνα η οποία απέκτησε ακόμη πιο ανοικτό χαρακτήρα και περισσότερο αέρα μεταξύ των οργάνων.
Με τον Cayin A-100T στη θέση του ενισχυτή, το Monocle X φάνηκε ικανό να βελτιώσει σε αξιόλογο βαθμό τον ήχο του συστήματος σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς. Γενικά, πήραμε μια αίσθηση ισορροπίας, και μεγαλύτερης σαφήνειας στην συνολική παρουσία η οποία ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητική.
Αναλυτικά, οι πολύ χαμηλές συχνότητες χαρακτηρίστηκαν από καλό όγκο και έκταση και είχαν μια αέρινη αίσθηση, με τις ανώτερες χαμηλές να είναι ελαφρώς σπογγώδεις και τα ρυθμικά μέρη ευχάριστα εμφατικά και γρήγορα. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε μαλακά και ευχάριστα, λίγο πίσω αλλά με καλές δυνατότητες περιγραφής των οργάνων της περιοχής και εστιασμού των φωνών και καλές δυνατότητες παράθεσης μικρών λεπτομερειών της ηχογράφησης. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων ακούστηκε φωτεινή, με αίσθηση αρμονικού πλούτου και έκτασης, καλή ταχύτητα στα μέτωπα και καλή απόσβεση αλλά ελάχιστα λεπτότερο σώμα σε σχέση με αυτό που θα θέλαμε. Η στερεοφωνική εικόνα κινήθηκε σε τυπικώς καλά επίπεδα, με καλές διαστάσεις και καλές δυνατότητες περιγραφής της σκηνής.

Τελικώς...

Το μικρότερο από τα δύο Kimber αποτέλεσε μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της δοκιμής προσφέροντας ιδιαίτερα σημαντικές βελτιώσεις σε πολλές παραμέτρους από αυτές που αξιολογήσαμε, με έμφαση στις χαμηλές και τις υψηλές συχνότητες. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο σε συνεργασία με το “δικό του” interconnect και ότι φαίνεται να προτιμά σαφώς τους ημιαγωγούς.

Δοκιμή Διαφορών (αρχείο .wav 24bit/192kHz)

Τιμή: € 1.280

info: Home Entertainment Center, τηλ.: 210-935.4500, http://www.ultimateaudio.gr/, http://www.kimber.com/