Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/09/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

GROUP TEST

Καλώδια Ηχείων από €700 - €2.000

Furutech Speaker Reference III

Φωτό_Ανοίγματος

To Speaker Reference III είναι το μεγαλύτερο μοντέλο της Furutech που μετέχει στη δοκιμή. Βασίζεται στην ίδια αρχιτεκτονική, χρησιμοποιώντας έξι κλώνους με είκοσι νήματα ανά κλώνο, ελαφρώς μικρότερης διατομής σε σχέση με το Evolution Speaker II, αλλά από χαλκό με χύτευση Ohno έναντι του “απλού” OFC του μικρότερου μοντέλου. Και εδώ, το διηλεκτρικό είναι πολυαιθυλένιο. Το εξωτερικό περίβλημα του καλωδίου είναι κατασκευασμένο από νάιλον και οι αγωγοί προστατεύονται επιπροσθέτως από ένα δεύτερο, εσωτερικό περίβλημα από PVC. Το Speaker Reference III περιλαμβάνει ένα μπλοκ το οποίο είναι, σύμφωνα με την εταιρία, ειδικά σχεδιασμένο ώστε να απορροφά τους ηλεκτρικούς θορύβους του περιβάλλοντος. Το καλώδιο της δοκιμής ήταν τερματισμένο με δίχαλα από καθαρό χαλκό με επίστρωση ροδίου και είχε μήκος 3m.

Μετρήσεις

To Reference III, όπως άλλωστε και το μικρότερο μοντέλο της Furutech που δοκιμάσαμε είναι ένα καλώδιο με χαμηλή αντίστασης dc (0.007Ω/m), αυτεπαγωγή κοντά στον μέσο όρο της δοκιμής (0.328μH/m) και χαμηλή χωρητικότητα (50pF/m). Η διακύμανση της σύνθετης αντίστασης υπολογίστηκε στα 0.226Ω (20Hz-20kHz) λίγο πάνω από την μέση τιμή της δοκιμής και η μεταβολή της ενεργού αντίστασης (100Hz-25kHz) στο 18.4%, επίδοση που υποδηλώνει ένα καλώδιο με ασθενές επιδερμικό φαινόμενο, λίγο κάτω από την μέση τιμή της δοκιμής. Η συνολική αντίσταση του καλωδίου της δοκιμής ήταν 0.043Ω και οι αντίστοιχες τιμές αυτεπαγωγής και χωρητικότητας ήταν 1.97μΗ και 149pF, ενώ το DF μετρήθηκε στο 0.016. Συνολικά, φαίνεται ότι το Reference III κινείται σε ίδιες ή ελαφρώς χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το Evolution Speaker II, κάτι που μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί στο διαφορετικό υλικό του αγωγού που χρησιμοποιείται.
Η σάρωση στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων αποκαλύπτει έναν συντονισμό στα 6.03MHz, λίγο κάτω από τον μέσο όρο της δοκιμής, χωρίς φορτίο, και στα 630kHz με φορτίο.

Thumbnail Thumbnail

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο χωρίς φορτίο

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο με φορτίο 0.047μF/5Ω

Η μέγιστη τιμή απόκλισης στην απόκριση συχνότητας ήταν 0.05dB (με αναφορά την γεφύρωση) τόσο για τον ενισχυτή με ημιαγωγικό στάδιο εξόδου όσο και για τον λαμπάτο ενισχυτή, τιμές οι οποίες βρίσκονται αρκετά κάτω από τους αντίστοιχους μέσους όρους. Μπορούμε, με βάση την επίδοση αυτή να θεωρήσουμε ότι το καλώδιο δεν επηρεάζει την απόκριση του συστήματος.
Αντίστοιχη παρατήρηση μπορεί να γίνει και σε ότι αφορά την μέτρηση της παραμόρφωσης των ενισχυτών. Οι τιμές που πήραμε (0.022% και 2.217% για το ημιαγωγικό και το λαμπάτο στάδιο αντιστοίχως) κατατάσσουν το καλώδιο της Furutech πολύ κοντά στις μέσες τιμές.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας (ενισχυτής solid state). Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Μεταβολή της αντίστασης σε συνάρτηση με την συχνότητα. Αντίσταση αναφοράς: 0.133Ω (πορτοκαλί καμπύλη), Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Ακουστικές Εντυπώσεις

To Referecne III είναι από τα καλώδια που βελτίωσαν ιδιαίτερα τον ήχο του Parasound ΗCA-1000 σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς, προσφέροντας σημαντικές αλλαγές στις περισσότερες από τις παραμέτρους που αξιολογήθηκαν, ειδικά μάλιστα στην περιοχή των χαμηλών και των υψηλών συχνοτήτων.
Αναλυτικά, το κατώτερο μέρος του φάσματος χαρακτηρίστηκε από πολύ καλή έκταση, αίσθηση όγκου και ελέγχου και αποδόθηκε με επιβλητικό τρόπο, ενώ οι ανώτερες χαμηλές συχνότητες και τα ρυθμικά μέρη ήταν ισορροπημένα και γέμισαν τον χώρο με χαρακτηριστική άνεση. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με λεπτομέρεια, ήταν ευχάριστη και, κατά περίπτωση επιβλητική με τις φωνές να έχουν μια αίσθηση εγγύτητας και να εστιάζονται με σαφήνεια στον χώρο. Ψηλά, το σύστημα εμφανίστηκε διαυγές και ευχάριστο με αίσθηση αρμονικού πλούτου και πολύ καλή απόδοση των μετώπων, μέτριο σώμα και καλές αποσβέσεις. Η στερεοφωνική εικόνα βελτιώθηκε στα σημεία με το τελικό αποτέλεσμα να διαθέτει καλό πλάτος και βάθος, καθώς και σοβαρές δυνατότητες περιγραφής της θέσης των ηχητικών πηγών και του αέρα μεταξύ τους.
Σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς χαρακτήρισαν και την συνεργασία του μεγάλου Furutech με τον Cayin A-100T, με έμφαση στην απόδοση των υψηλών συχνοτήτων και του κατώτερου μέρους του φάσματος.
Το σύστημα ακούστηκε πραγματικά επιβλητικό πολύ χαμηλά, με πολύ καλή έκταση και έλεγχο, ενώ οι ανώτερες χαμηλές συχνότητες χαρακτηρίστηκαν από αίσθηση παλμού με τα ρυθμικά μέρη να είναι όσο πρέπει επιβλητικά και ογκώδη. Η μεσαία περιοχή διατήρησε τον επιβλητικό και ταυτόχρονα ευχάριστο χαρακτήρα της αλλά, επίσης, διατήρησε και την αίσθηση laid back του ίδιου του ενισχυτή χωρίς να θυσιάζει την απόδοση των μικρών λεπτομερειών σε κάποια εξεζητημένη αίσθηση ατμόσφαιρας. Ψηλά, το σύστημα κινήθηκε σε κορυφαία για την συγκεκριμένη δοκιμή επίπεδα με την περιοχή να έχει ευχάριστο και φωτεινό χαρακτήρα και καλό αρμονικό πλούτο και τα χρονικά χαρακτηριστικά να (ταχύτητα μετώπων, σώμα και απόσβεση) να κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα. Η στερεοφωνική εικόνα ανήκει στα χαρακτηριστικά που βελτιώθηκε λιγότερο, αλλά και εδώ πήραμε καλό πλάτος και βάθος και καλές δυνατότητες περιγραφής της κίνησης.

Τελικώς...

Κατασκευαστικά όμοιο αλλά με διαφορετικό υλικό στους αγωγούς, σε σχέση με το μικρότερο μοντέλο της Furutech που δοκιμάσαμε, το Reference III αποδείχθηκε οριακά καλύτερο, προσφέροντας σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς στο σύνολο του φάσματος. Λίγο πιο άνισο, στην περίπτωση του λαμπάτου ενισχυτή, βελτίωσε σημαντικά τον ήχο του αντίστοιχου συστήματος στις υψηλές συχνότητες (κινούμενο σε κορυφαία για την δοκιμή επίπεδα).

Δοκιμή Διαφορών (αρχείο .wav 24bit/192kHz)

Τιμή: € 1.290

info: Αντιπρόσωπος: HiFi Power, τηλ.: 210-384.5272, http://www.hifipower.gr/, http://www.furutech.com/