Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/09/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

GROUP TEST

Καλώδια Ηχείων από €700 - €2.000

Siltech Anniversary 330L

Φωτό_Ανοίγματος

To 330L είναι το μικρότερο μοντέλο της σειράς Classic Anniversary η οποία, περιλαμβάνει ακόμη τα μοντέλα 550L και 770L. Το καλώδιο είναι αρκετά εύκαμπτο, παρά την μεγάλη διατομή του, χρησιμοποιεί αγωγούς από κράμα αργύρου-χρυσού (G7) με δύο διαφορετικά διηλεκτρικά (EPTFE -ένα είδος Τεφλόν και έναν συνδυασμό FEP/Σιλικόνης) και βασίζεται σε μια αρχιτεκτονική την οποία η εταιρία ονομάζει Dual Balanced Coaxial, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Τα άκρα του καλωδίου, στα σημεία που διαχωρίζονται οι κλάδοι, είναι ενισχυμένα από μεταλλικά μπλοκ. Το καλώδιο της δοκιμής ήταν τερματισμένο με καλής ποιότητας βύσματα 4mm της WBT και είχε μήκος 3m.

Μετρήσεις

Το Anniversary 330L είναι ένα από τα δύο καλώδια με την υψηλότερη αντίσταση dc της δοκιμής καθώς με 0.051Ω/m βρίσκεται στην δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης. Η αυτεπαγωγή του είναι από τις χαμηλότερες της δοκιμής (0.225μH/m) ενώ η χωρητικότητά του κινείται κοντά στον μέσο όρο, στα 169pF/m. Πολύ χαμηλή είναι και η διακύμανση της σύνθετης αντίστασης σε συνάρτηση με την συχνότητα 0.063Ω (20Hz-20kHz), καθώς επίσης και η διακύμανση της ενεργού αντίστασης (18.2%, 100Hz-25kHz) η οποία υποδηλώνει μικρή επίδραση του επιδερμικού φαινομένου. Η συνολική αντίσταση του καλωδίου είναι αρκετά υψηλή (0.306Ω, η δεύτερη υψηλότερη της δοκιμής), με την αυτεπαγωγή να παραμένει αρκετά κάτω από την μέση τιμή (1.35μH) και την χωρητικότητα να κινείται σε τυπικά για τη δοκιμή επίπεδα, στα 506pF. Η μέτρηση του DF (0.002) δείχνει ότι οι απώλειες του διηλεκτρικού είναι πολύ χαμηλές.
Η σάρωση στις υψηλές συχνότητες αποκαλύπτει ένα καλώδιο με υψηλή συχνότητα συντονισμού. Στα 8.28MHz το Siltech κατέχει την πρώτη θέση στον τομέα, χωρίς φορτίο, ενώ αρκετά ψηλά βρίσκεται και ο συντονισμός με φορτίο (730kHz, ελάχιστα πάνω από τον μέσο όρο της δοκιμής).

Thumbnail Thumbnail

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο χωρίς φορτίο

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο με φορτίο 0.047μF/5Ω

Με την αντίσταση να είναι αυξημένη, η μέγιστη τιμή απόκλισης της απόκρισης συχνότητας των ενισχυτών της δοκιμής παίρνει υψηλές τιμές. Στην μέτρηση του σταδίου εξόδου με ημιαγωγούς μετρήσαμε 0.25dB (σε σχέση με την επίδοση όταν χρησιμοποιείται η απλή γεφύρωση) τιμή η οποία είναι η δεύτερη υψηλότερη, ενώ στην μέτρηση του σταδίου εξόδου με λυχνίες η μέγιστη απόκλιση ήταν χαμηλότερη σε απόλυτη τιμή (0.14dB) αλλά, παράλληλα και η υψηλότερη που μετρήσαμε με στο συγκεκριμένο ενισχυτή.
Η μέτρηση παραμόρφωσης των ενισχυτών με το Anniversary 330L δεν έκρυψε κάποια έκπληξη. Τα αποτελέσματα που πήραμε ήταν ελάχιστα κάτω από τον μέσο όρο της δοκιμής, 0.022% και 2.176% αντιστοίχως.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας (ενισχυτής solid state). Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Μεταβολή της αντίστασης σε συνάρτηση με την συχνότητα. Αντίσταση αναφοράς: 0.133Ω (πορτοκαλί καμπύλη), Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Ακουστικές Εντυπώσεις

Η αίσθηση ισορροπίας, η διαύγεια και ο επιβλητικός τρόπος με τον οποίο αποδίδονται οι πολύ χαμηλές συχνότητες ήταν τα βασικά, γενικά, χαρακτηριστικά του συστήματος με τον Parasound HCA-1000 όταν χρησιμοποιήθηκε το Anniversary 330L, το οποίο προσέφερε σημαντική βελτίωση στον ήχο σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς.
Αναλυτικά, το σύστημα ακούστηκε ιδιαίτερα εκτεταμένο στις πολύ χαμηλές και τις χαμηλές συχνότητες, συχνά εντυπωσιακό και πλήρες με πολύ καλή λεπτομέρεια και άψογα ισορροπημένο όγκο, χωρίς υπερβολές, χαρακτηριστικά που τοποθετούν το καλώδιο της Siltech στα κορυφαία της δοκιμής σε ότι αφορά τον τομέα αυτό. Η μεσαία περιοχή ακούστηκε γεμάτη, λεπτομερής και ευχάριστη, με τις φωνές να χαρακτηρίζονται από ζωντάνια, μια ευχάριστη αίσθηση εγγύτητας και πολύ ακρίβεια στην άρθρωση και τον εστιασμό. Ψηλά, το σύστημα ακούστηκε εκτεταμένο, με καλή αίσθηση αρμονικού πλούτου (ίσως, πάντως να θέλαμε κάτι παραπάνω με βάση τις επιδόσεις του καλωδίου στους υπόλοιπους τομείς) και καλή φωτεινότητα. Η ταχύτητα στην απόδοση των μετώπων, το σώμα και οι αποσβέσεις ήταν πολύ καλά. Η εικόνα του συστήματος βελτιώθηκε αρκετά και πήραμε μεγαλύτερες διαστάσεις (σε πλάτος και βάθος) και καλές δυνατότητες εστιασμού και περιγραφής της κίνησης και του αέρα μεταξύ των ηχητικών αντικειμένων της σκηνής.
Αρκετή βελτίωση προσέφερε το Anniversary 330L και στην περίπτωση του συστήματος με τον Cayin A-100T, με κέντρο την αίσθηση ισορροπίας, την βελτίωση της στερεοφωνικής εικόνας και την απόδοση στις υψηλές συχνότητες.
Χαμηλά, το σύστημα χαρακτηρίστηκε από καλή έκταση, ακούστηκε κατά περίπτωση επιβλητικό και πάντοτε ευχάριστο, με αέρινο, διαφανή χαρακτήρα και, ίσως, λίγο αυστηρό, αλλά πάντοτε ξεκάθαρο και λεπτομερές. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε ευχάριστα και με λεπτομέρεια με τις φωνές να έχουν μια αίσθηση εγγύτητας, πολύ καλή λεπτομέρεια και ισορροπία. Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων πήραμε καλή αίσθηση της έκτασης και της ταχύτητας, καλό σώμα και καλές αποσβέσεις, με μια υποψία αυστηρότητας σε ότι αφορά τον αρμονικό πλούτο. Η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς τόσο σε διαστάσεις (άνοιξε κατά τον οριζόντιο άξονα και έγινε πιο σαφής, ανάγλυφη και αέρινη κατά την έννοια του βάθους) όσο και σε δυνατότητα περιγραφής των λεπτομερειών.

Τελικώς...

Με μια συνολική αίσθηση ισορροπίας και επιβλητική απόδοση στις πολύ χαμηλές συχνότητες, το Anniversary 330L ανήκει στην κατηγορία των καλωδίων που βελτίωσαν σημαντικά την απόδοση τόσο του ημιαγωγικού όσο και του λαμπάτου συστήματος της δοκιμής (το δεύτερο σε λίγο μικρότερο βαθμό, πάντως). Στα θετικά χαρακτηριστικά του, η καλή απόδοση των ρυθμικών μερών, η ζωντανή και ευχάριστη μεσαία περιοχή.