Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/09/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

GROUP TEST

Καλώδια Ηχείων από €700 - €2.000

Jorma Design No.2

Φωτό_Ανοίγματος

Το No.2 είναι το ακριβότερο από τα καλώδια της δοκιμής αυτής και, σύμφωνα με την εταιρία, βασίζεται στο πολύ επιτυχημένο μοντέλο No.1 το οποίο βρισκόταν στην παραγωγή για οκτώ χρόνια, μεταξύ του 2008 και του 2010. Πρόκειται για ένα καλώδιο που είναι κατασκευασμένο με πολύκλωνους αγωγούς από χαλκό πολύ υψηλής καθαρότητας (“της υψηλότερης δυνατής” σύμφωνα με την ίδια τη Jorma). Οι κλώνοι είναι πολύ μικρής διατομής και είναι πλεγμένοι γύρω από έναν πυρήνα που κατασκευάζεται από κεραμικές ίνες. Το καλώδιο είναι θωρακισμένο με ταινία χαλκού. Το διηλεκτρικό που χρησιμοποιείται είναι Τεφλόν στο οποίο δεν έχουν προστεθεί χρωστικές. Το εξωτερικό περίβλημα του καλωδίου είναι κατασκευασμένο από PVC. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα καλώδιο με καλή ευκαμψία και μικρό βάρος που δεν θα καταπονήσει του ακροδέκτες στους οποίους θα συνδεθεί. Το No.2 της δοκιμής ήταν τερματισμένο με ακροδέκτες 4mm πολύ καλής ποιότητας της WBT, με μηχανισμό σύσφιξης και είχε μήκος 3.1m.

Μετρήσεις

To No.2 της Jorma είναι ένα καλώδιο με χαμηλή αντίσταση dc (0.007Ω/m), τυπική αυτεπαγωγή (0.279μH/m) και τυπική χωρητικότητα (102pF/m), του οποίου η διακύμανση της σύνθετης αντίστασης βρίσκεται πολύ κοντά στη μέση τιμή της δοκιμής (0.153Ω, 20Hz-20kHz). Η ποσοστιαία αύξηση της ενεργού αντίστασης είναι η υψηλότερη της δοκιμής (55.8%) εύρημα που υποδηλώνει σχετικώς έντονο επιδερμικό φαινόμενο. Η συνολική αντίσταση του καλωδίου είναι 0.045Ω (από τις χαμηλές τιμές της δοκιμής) ενώ η συνολική αυτεπαγωγή και χωρητικότητα κινήθηκαν κάτω από το μέσο όρο, στα 1.73μH και 315pF αντιστοίχως. Ο συντελεστής DF μετρήθηκε στο 0.001% (στο όριο του συστήματος μέτρησης) επομένως οι απώλειες στο διηλεκτρικό μπορούν να θεωρηθούν πολύ χαμηλές.
Το Νο.2 είναι ένα καλώδιο με αρκετά υψηλή συχνότητα συντονισμού χωρίς φορτίο (7.71MHz, το τέταρτο στην σχετική κατάταξη), ενώ η αντίστοιχη συχνότητα συντονισμού με φορτίο βρίσκεται στα 660kHz, πολύ κοντά στον μέσο όρο της δοκιμής.

Thumbnail Thumbnail

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο χωρίς φορτίο

Σάρωση υψηλών συχνοτήτων (100kHz-10MHz, 200mS, Linear). Καλώδιο με φορτίο 0.047μF/5Ω

Το καλώδιο της Jorma είναι από εκείνα που φαίνεται ότι δεν επιδρούν στην απόκριση συχνότητας των ενισχυτών της δοκιμής. Με μέγιστη απόκλιση 0.04dB τόσο στο ημιαγωγικό όσο και στο λαμπάτο στάδιο εξόδου, κινήθηκε αρκετά κάτω από τον μέσο όρο και στις δύο περίπτωσης (στην περίπτωση των ημιαγωγών, μάλιστα, η τιμή της απόκλισης είναι η δεύτερη καλύτερη της δοκιμής).
Στο επίπεδο μέτρησης της παραμόρφωσης (THD+N) τα ευρήματα κινήθηκαν πολύ κοντά στον μέσο όρο: Με 0.022% στην περίπτωση του ενισχυτή με ημιαγωγούς και 2.255% στην περίπτωση του ενισχυτή με λυχνίες, το No.2 δεν φαίνεται να κρύβει εκπλήξεις.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας (ενισχυτής solid state). Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Μεταβολή της αντίστασης σε συνάρτηση με την συχνότητα. Αντίσταση αναφοράς: 0.133Ω (πορτοκαλί καμπύλη), Short (κόκκινη καμπύλη), Ref-1 (μοβ καμπύλη), Δείγμα (πράσινη καμπύλη)

Ακουστικές Εντυπώσεις

Το No.2 της Jorma είναι ένα από τα καλώδια που προσέφερε ιδιαίτερα σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς, στο σύστημα με τον Parasound HCA-1000. Η γενική εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το συνολικό αποτέλεσμα, περιλαμβάνει ετην ξαιρετική αίσθηση λεπτομέρειας, την πολύ καλή απόδοση στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων και την πολύ καλή απόδοση της μεσαίας περιοχής.
Αναλυτικά, πολύ χαμηλά το σύστημα βελτιώθηκε εξαιρετικά σε θέματα έκτασης, όγκου και ελέγχου κερδίζοντας με χαρακτηριστική άνεση τις εντυπώσεις, όντας επιβλητικό και ισορροπημένο. Η ανώτερη περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων χαρακτηρίστηκε από ακρίβεια στην περιγραφή, πολύ καλό παλμό και όγκο με τα ρυθμικά μέρη να γεμίζουν τον χώρο και να αποδίδονται με πολύ καλή ταχύτητα. Η μεσαία περιοχή είχε μια ήπια αίσθηση εγγύτητας, και αποδόθηκε με λεπτομέρεια, πολύ καλές δυνατότητες ανάλυσης και με τις φωνές να αποδίδονται ρεαλιστικά, με πολύ καλή τοποθέτηση στον χώρο και ακριβείς διαστάσεις. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς και ακούστηκε εκτεταμένη, φωτεινή και με καλή αίσθηση αρμονικού πλούτου. Η καλή απόδοση των μετώπων και της απόσβεσης συνδυάσθηκε με ελάχιστα λεπτότερο σώμα σε σχέση με αυτό που θα θέλαμε. Η στερεοφωνική εικόνα βελτιώθηκε αισθητά, κυρίως σε θέματα πλάτους και βάθους αποκτώντας, επίσης περισσότερο αέρα μεταξύ των ηχητικών αντικειμένων.
Το καλώδιο της Jorma φάνηκε να συνεργάζεται άψογα και με τον Cayin A-100T προσφέροντας πολύ σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς. Ο γενικός χαρακτήρας του συστήματος με το Νο.2 στην θέση του καλωδίου, καθορίστηκε από πολύ καλή απόδοση στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων και σημαντικές βελτιώσεις στην περιοχή των χαμηλών και των μεσαίων.
Πολύ χαμηλά, πήραμε έναν ήπια εμφατικό χαρακτήρα ο οποίος κερδίζει την προσοχή του ακροατή αμέσως και συνοδεύεται από πολύ καλή έκταση και καλό έλεγχο, με την ανώτερη περιοχή των χαμηλών να εμφανίζεται ελάχιστα σπογγώδης αλλά με σωστή κλίμακα και καλή ισορροπία σε θέματα όγκου. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν ευχάριστα διατηρώντας την ισορροπία της περιοχής και χωρίς να χαρακτηρίζονται από υπερβολές. Η μεσαία περιοχή ακούστηκε αναλυτική, ευχάριστη με μια ήπια ατμοσφαιρική αίσθηση και τις φωνές να κερδίζουν αμέσως τον ακροατή με την φυσική παρουσία τους και τον πολύ καλό εστιασμό τους στον χώρο. Ψηλά, το σύστημα κέρδισε πολύ σε θέματα έκτασης και αίσθησης αρμονικού πλούτου, ακούστηκε φωτεινό και ευχάριστο με καλά χρονικά χαρακτηριστικά και καλό σώμα. Η εικόνα βελτιώθηκε αρκετά, κυρίως ως προς τις διαστάσεις της.

Τελικώς...

To No.2 είναι ένα από τα κορυφαία καλώδια της δοκιμής, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό την πολύ καλή απόδοση στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, την πολύ καλή απόδοση των φωνών και της μεσαία περιοχής και την αίσθηση ότι διαχειρίζεται πολύ καλά τις λεπτομέρειες. Αν και η συνολική του επίδραση ήταν ελάχιστα μικρότερη στην περίπτωση του συστήματος με το λαμπάτο ενισχυτή, προσέφερε ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων και στην απόδοση της μεσαία περιοχής και των φωνών.