Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/01/2011

flag
english
abstract

GROUP TEST

Chord Chordette Dual

Φωτό_Ανοίγματος

O Dual ανήκει στη νέα σειρά συσκευών της Chord η οποία βασίζεται στο μικρό σασί Chordette και έχει ως πρόσθετο χαρακτηριστικό την θύρα USB η οποία του επιτρέπει να συνδέεται με υπολογιστές. Διαθέτει ενσωματωμένο μετατροπέα a/d ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά υλικού από δίσκους βινυλίου σε ψηφιακό φορμά καθώς και έξοδο Toslink ώστε να είναι δυνατή η χρήση του ως μετατροπέα USB-S/PDIF. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια πλήρη σειρά δυνατοτήτων ρύθμισης η οποία περιλαμβάνει το κέρδος, την αντίσταση εισόδου για τις κεφαλές κινητού πηνίου, την χωρητικότητα εισόδου για τις κεφαλές κινητού μαγνήτη και την ενεργοποίηση ενός φίλτρου υποηχητικών συχνοτήτων. Ο Dual, είναι ο φθηνότερος προενισχυτής από όσους προσφέρουν ένα τέτοιο πλήρες πακέτο και επιπροσθέτως όλες οι επιλογές γίνονται από μικρούς διακόπτες στην πρόσοψη. Το κύκλωμα βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές (OP127 της BB και TLE2062 της Texas), είναι συναρμολογημένο (κατά την προσφιλή τακτική της Chord) με τεχνολογία SMD και βασίζεται σε σταθεροποιημένο διακοπτικό τροφοδοτικό (και σε ένα εξωτερικό, συμβατικό, πακ). Η ποιότητα κατασκευής του είναι πολύ καλή, με μηδενικές καλωδιώσεις και βύσματα πολύ καλής ποιότητας. Ο A/D ανεβαίνει μέχρι τα 48kHz.

Μετρήσεις

H καμπύλη αποέμφασης RIAA προσεγγίζει με μεγάλη ακρίβεια την τυπική προδιαγραφή και, ακόμη και στις χαμηλές συχνότητες, η απόκλιση δεν ξεπέρασε το 0.5dB. Η απόκριση συχνότητας εμφανίζει ελαφρές τάσεις αύξησης του κέρδους στις συχνότητες πάνω από το 1kHz υπερβαίνοντας ελάχιστα το 1dB (1.1dB) στα 20kHz. Στις χαμηλές συχνότητες υπάρχει μια ήπια αποκοπή κάτω από τα 30Hz με το σημείο του -1dB να βρίσκεται στα 10Hz. Οι διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασαν τα 0.25dB, τιμή που κάνει τ την εμφάνισή της στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων.

Thumbnail Thumbnail

Καμπύλη αποέμφασης RIAA, Είσοδος κινητού πηνίου, 0dB: 1kHz/1Vrms

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ καναλιών, 0dB: 1kHz/1Vrms

Η παραμόρφωση του Dual διατηρήθηκε γενικά σε χαμηλά επίπεδα (0.17% για επιλογή MM και 0.18% για επιλογή MC) έδειξε όμως ελαφρώς ανοδικές τάσεις αυξανόμενης της συχνότητας μόνο στη μέτρηση κάτω από ρυθμίσεις MM. Σε συνάρτηση με την στάθμη εξόδου, ο προενισχυτής εμφάνισε την αναμενόμενη μείωση της παραμόρφωσης προς υψηλότερες στάθμες δείχνοντας την καλύτερη συμπεριφορά στην περιοχή 1.5-2.4Vrms (MM).

Thumbnail Thumbnail

Παραμόρφωση (thd+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (πορτοκαλί και ματζέντα). Στάθμη εξόδου 1Vrms

Παραμόρφωση (thd+N) σε συνάρτηση με την στάθμη. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (πορτοκαλί και ματζέντα). Συχνότητα: 1kHz.

To φάσμα της εξόδου για σήμα 1kHz εμφανίζει μια έντονη σειρά από αρμονικές, η ισχυρότερη των οποίων είναι η δεύτερη (2kHz) η οποία για την επιλογή MM βρίσκεται στα -60dBr και για την επιλογή MC στα -68dBr. Και στα δύο διαγράμματα, η στάθμη των αρμονικών μειώνεται με ομαλό τρόπο. Το φάσμα του θορύβου εμφανίζει ελάχιστα ίχνη hum (-94dBr/MM και -79dBr/MC) γεγονός που αποδεικνύει με πειστικό τρόπο ότι τα διακοπτικά τροφοδοτικά έχουν ωριμάσει πλέον αρκετά ώστε να χρησιμοποιούνται σε απαιτητικές εφαρμογές.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα σήματος 1kHz. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (κόκκινη καμπύλη), 0dB: 1kHz/1Vrms

Φάσμα θορύβου. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (κόκκινη καμπύλη) 0dB: 1kHz/1Vrms

Ακουστικές Εντυπώσεις

Ο περφεξιονισμός των Βρετανών της Chord φαίνεται από την πρώτη στιγμή στην περίπτωση του Dual καθώς είναι σαφές ότι πρόκειται για έναν προενισχυτή ο οποίος δίνει έμφαση στην ακρίβεια και την ουδετερότητα. Πήραμε χαμηλό με άψογο έλεγχο και χωρίς τάσεις έμφασης. Τα ρυθμικά μέρη της μουσικής, τα μεγάλα έγχορδα και τα συνθ περιγράφονται με μεγάλη ακρίβεια, πολλές λεπτομέρειες και μεγάλες δυνατότητες δυναμικών, ωστόσο αν αναζητάτε χαρακτήρα στην περιοχή, ο Dual θα σας απογοητεύσει, καθώς δεν προσθέτει απολύτως τίποτε. Η μεσαία περιοχή αποδίδεται σε απόλυτη ισορροπία με το υπόλοιπο φάσμα και έχει πολύ καλή λεπτομέρεια, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μας δημιούργησε την αίσθηση ότι είναι λίγο περισσότερο “μπροστά” από όσο θα θέλαμε. Οι υψηλές συχνότητες του Dual κινήθηκαν σε αναλόγως υψηλά επίπεδα. Ισορρόπησαν με άνεση σε σχέση με την μεσαία περιοχή (κάτι που επέτεινε την αίσθηση της ομοιογένειας) και φάνηκε ότι οι δυνατότητες περιγραφής του αρμονικού πλούτου είναι μεγάλες. Η στερεοφωνική εικόνα κινήθηκε σε κορυφαία επίπεδα με την υποθετική σκηνή να είναι σαφώς καθορισμένη και σταθερή χωρίς ασάφειες. Τα όργανα της μικρής ορχήστρας εστιάστηκαν άψογα με τις σωστές αποστάσεις μεταξύ τους και το αποτέλεσμα ήταν εξόχως ρεαλιστικό.

Φωτό

Τελικώς...

... ο Dual εμφανίστηκε ουδέτερος και ισορροπημένος, μια καλή επιλογή για όποιον αναζητά ακρίβεια στην αναπαραγωγή των βινυλίων του. Σε αυτές τις ιδιότητες θα πρέπει να προσθέσετε τις πλήρεις δυνατότητες ρύθμισης (οι οποίες, μάλιστα, γίνονται πολύ εύκολα από την πρόσοψη της συσκευής), την θύρα USB με τον ενσωματωμένο μετατροπέα a/d καθώς και την δυνατότητα χρήσης της συσκευής σε θέση μετατροπέα USB-S/PDIF. Κρίνεται ως μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αγορά.

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 960.00 ευρώ

info: Sound Elevator, τηλ.: 210-282.8060, http://www.soundelevator.gr/, http://www.chordelectronics.co.uk/

Φωτό