Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/01/2011

flag
english
abstract

GROUP TEST

Συμπεράσματα

Φωτό_Ανοίγματος

Όσον αφορά στην κατηγορία που περιλαμβάνει συσκευές με τιμές μέχρι 800 ευρώ, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τρεις συσκευές οι οποίες κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αξίζουν την υψηλότερη διάκριση. Ο Monrio ADN-N είναι ίσως ο πλέον ισορροπημένος από πλευράς επιδόσεων προενισχυτής, έχει πολύ καλή τιμή, προσφέρει κάποιες δυνατότητες ρύθμισης και είναι από τους ακριβέστερους της δοκιμής (ανεξαρτήτως τιμής) όσον αφορά στην αποέμφαση RIAA κάτι που γίνεται σαφές και στον ήχο του. Στα χρήματά του είναι μια πραγματική ευκαιρία.
Ο Naim Audio Stage Line είναι εξαιρετικά ήσυχος και ευχάριστος στο άκουσμά του, ενώ είναι και αναβαθμίσιμος με κάποιο από τα εξωτερικά τροφοδοτικά της Naim. Υστερεί σε θέματα ευελιξίας επειδή δεν προσφέρει καμία ρύθμιση και επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με ένα είδος κεφαλής. Είναι μια καλή αγορά αν ταιριάζει με την κεφαλή σας και αν σκοπεύετε να κάνετε μια αναβάθμιση στην τροφοδοσία. Ο Lehmann Audio Black Box SE είναι ένας ακόμη από τους προενισχυτές που θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά: Είναι και αυτός πολύ ακριβής, με χαμηλό θόρυβο και προσφέρει σοβαρές δυνατότητες ρύθμισης. Θα πρέπει να τον προτιμήσετε από τους Monrio και Naim, μόνο αν οι ρυθμίσεις αυτές σας χρειάζονται (χρησιμοποιείτε πολλές κεφαλές ή θέλετε να πειραματιστείτε). Σε αντίθετη περίπτωση ίσως το κόστος είναι -ίσως- λίγο υψηλό.
Όσον αφορά στην κατηγορία που περιλαμβάνει συσκευές με τιμές πάνω από 800 ευρώ, o ανταγωνισμός αποδείχθηκε ακόμη σκληρότερος. Με βάση τα ευρήματα και τις ακροάσεις, οι ASR, Chord, Ηanss, Primare και RCM είναι πραγματικά κορυφαίοι και μπορούν να αποτελέσουν μια αγορά που θα δικαιώσει το αντίτιμό της.
Πιο αναλυτικά:
Ο Primare R32 είναι χωρίς αμφιβολία μια ευκαιρία. Με βάση την τιμή του προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις, καλές δυνατότητες ρύθμισης και ήχο που έχει μεν άποψη αλλά είναι και επαρκώς ακριβής.
Ο Chordette Dual είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα συνδυασμού ενός καλού phono και ενός μετατροπέα a/d – USB. Η Chord τα κατάφερε πολύ καλά και οι δυνατότητες που προσφέρει σε θέματα ρυθμίσεων είναι κορυφαίες. Αν θέλετε να μεταφέρετε κάποια από τα βινύλιά σας σε ψηφιακή μορφή, η επιλογή του είναι ένας μονόδρομος που δεν θα σας επιβάλλει σημαντικούς συμβιβασμούς.
Ο RCM Sensor Prelude IC είναι από τους πλέον ακριβείς προενισχυτές της κατηγορίας και θα πρέπει να τον εξετάσετε πολύ σοβαρά αν θέλετε να πάρετε την πληροφορία από τα βινύλιά σας με απόλυτη ουδετερότητα και διαφάνεια. Στα συν ανήκουν, φυσικά και οι πολύ καλές δυνατότητες ρύθμισης και η ύπαρξη εξόδων balanced.
Με τιμή μόλις 90 ευρώ υψηλότερη, ο ASR Mini Basis Exclusive κινείται στο ίδιο επίπεδο από πλευράς ποιότητας και οι διαφορές είναι ελάχιστες. Αν θέλετε λίγο πιο εντυπωσιακό ήχο, προτιμήστε αυτόν σε σχέση με τον RCM.
Τέλος, ο μεγάλος Hanss PA-30 ήταν, ίσως, η πιο εντυπωσιακή συσκευή της δοκιμής, όχι μόνο λόγω εμφάνισης αλλά και λόγω κατασκευής: Με εσωτερική θωράκιση, πλήρεις ρυθμίσεις στην πρόσοψη και δύο εισόδους αποτελεί σημείο αναφοράς όσον αφορά την δομή. Ο ήχος του έχει μια μικρή έμφαση στις χαμηλές συχνότητες αλλά αυτό του δίνει έναν συγκεκριμένο, ευχάριστο, χαρακτήρα. Θα πρέπει να τον ακούσετε προσεκτικά.
Εκτός από τους παραπάνω ενισχυτές, ξεχωρίσαμε ακόμη μερικούς για τους οποίους έχετε κάθε λόγο να ενδιαφερθείτε, υπό προϋποθέσεις: Ο Furutech ADL GT-40 είναι μια πολύ καλή και με πολλές δυνατότητες συσκευή της οποίας η τιμή είναι πραγματική έκπληξη. Αν θέλετε να φτιάξετε έναν κόμβο όπου θα συγκλίνουν τα μουσικά σας αρχεία, τα βινύλια και το σύστημα σας, σκεφτείτε τον πολύ σοβαρά. Αποτελεί, κατά την άποψη μας, ένα δείγμα των πραγμάτων που έρχονται στο εγγύς μέλλον. Δείτε τον ως έναν “φθηνό” Chordette Dual (κοστίζει κάτι λιγότερο από τα μισά χρήματα).
Ο Leben RS-30EQ απευθύνεται σε ένα πολύ ειδικό κοινό. Θα πρέπει να προσέξετε την κεφαλή που θα χρησιμοποιήσετε και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο ηχητικός χαρακτήρας του σας ταιριάζει. Πρόκειται για μια σοβαρή σχεδίαση με μεγάλη ακρίβεια RIAA αλλά είναι ελαφρώς θορυβώδης, με τα δεδομένα της δοκιμής. Ο Leema Acoustics Elements είναι από τους κορυφαίους της δοκιμής σε θέματα θορύβου και έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στις μεσαίες και τις υψηλές συχνότητες ο οποίος θα αρέσει σε πολλούς. Είναι ίσως ο πλέον “λαμπάτος” της δοκιμής (εκτός φυσικά του... Leben!), διαθέτει υποηχητικό φίλτρο (κάτι που δεν το είδαμε όσο συχνά θα θέλαμε) αλλά “πάσχει” από ρυθμίσεις.
Ο Heed Quasar μας άρεσε πολύ λόγω της κατασκευής του και μας ικανοποίησε με τις δυνατότητες που προσφέρει, η επιλογή όμως της Heed να τονίσει την ανώτερη χαμηλή και την μεσαία περιοχή είναι, κατά την άποψή μας ένα δίκοπο μαχαίρι. Τα 0.7dB είναι αρκετά για να δώσουν έναν σαφή χαρακτήρα στον Quasar και είναι ένας χαρακτήρας που σίγουρα θα ενθουσιάσει κάποιους (και πιθανόν να ταιριάξει σε συγκεκριμένα συστήματα πλατό/βραχίονα/κεφαλής). Σίγουρα θα πρέπει να τον ακούσετε.

Φωτό Φωτό Φωτό

Furutech ADL GT40

Hanss PA-23

Monrio ADN-N

Φωτό Φωτό Φωτό

Naim Audio Stage Line Ν/Κ

Leema Acoustics Elements

Lehmann Audio Black Box SE

Φωτό Φωτό Φωτό

Heed Quasar

Densen DP Drive

Primare R32

Φωτό Φωτό Φωτό

Chord Chordette Dual

RCM Sensor Prelude IC

ASR Mini Basis Exclusive

Φωτό Φωτό

Leben RS-30EQ

Hanss PA-30