Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/01/2011

flag
english
abstract

GROUP TEST

RCM Sensor Prelude IC

Φωτό_Ανοίγματος

Η RCM είναι μια, όχι πολύ γνωστή, εταιρία από την Πολωνία η οποία προς το παρόν προσφέρει, εκτός του περί ου ο λόγος προενισχυτή και έναν ακόμη λαμπάτο ολοκληρωμένο ενισχυτή. O Sensor Prelude ΙC είναι ένας πλήρως ρυθμιζόμενος ως προς την αντίσταση εισόδου και το κέρδος προενισχυτής, με τις επιλογές να γίνονται μέσω μικροδιακοπτών στην πίσω πλευρά της συσκευής. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο ομάδες εξόδων (balanced και single ended). Ο Sensor Prelude IC βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές και οι Πολωνοί δεν έχουν κάνει οικονομίες, χρησιμοποιώντας τσιπ INA217 και OPA2134 στα δύο στάδια καθώς και ένα ειδικό driver για balanced εξόδους, το SSM2142 της Analog Devices. Η τροφοδοσία γίνεται από εξωτερικό μετασχηματιστή και βασίζεται σε ένα κύκλωμα με οκτώ πυκνωτές των 2.200μF και σταθεροποίηση. Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή με υλικά ακριβείας στα δικτυώματα αποέμφασης, μηδενικές καλωδιώσεις και βύσματα εισόδου/εξόδου καλής ποιότητας.

Μετρήσεις

Το διάγραμμα αποέμφασης RIAA δικαιώνει τους ισχυρισμούς της RCM περί της σημασίας που δίνεται στον τομέα αυτό (αναφέρουν ότι τα εξαρτήματα που σχετίζονται με την αποέμφαση επιλέγονται με το χέρι) και πράγματι ο Sensor Prelude IC είναι ένας από τους ακριβέστερους προενισχυτές της δοκιμής με τις αποκλίσεις να κυμαίνονται σε τάξη εκατοστού του dB. Η απόκριση συχνότητας ήταν η καλύτερη της δοκιμής με αποκλίσεις που δεν ξεπέρασαν το 0.1dB και διαφορά μεταξύ των καναλιών που κινήθηκε στο ίδιο επίπεδο. Από πλευράς έκτασης, η έννοια της αποκοπής δεν... υφίσταται: ο RCM είναι flat από τα 10Hz μέχρι τα 40kHz!

Thumbnail Thumbnail

Καμπύλη αποέμφασης RIAA, Είσοδος κινητού πηνίου, 0dB: 1kHz/1Vrms

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ καναλιών, 0dB: 1kHz/1Vrms

H παραμόρφωση είναι από τις χαμηλότερες της δοκιμής (μετρήσαμε 0.027% σε ρύθμιση MM) και ανεβαίνει όταν η είσοδος διαμορφωθεί για κεφαλή κινητού πηνίου (0.36%) αλλά οι μεταβολές της σε σχέση με την συχνότητας είναι ελάχιστες. Καλή συμπεριφορά είδαμε και στη μέτρηση της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη, με τις τιμές να πέφτουν αρκετά καθώς αυτή ανεβαίνει (0.022% και 0.16% στα 3Vrms για ρύθμιση MM και MC αντιστοίχως.

Thumbnail Thumbnail

Παραμόρφωση (thd+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (πορτοκαλί και ματζέντα). Στάθμη εξόδου 1Vrms

Παραμόρφωση (thd+N) σε συνάρτηση με την στάθμη. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (πορτοκαλί και ματζέντα). Συχνότητα: 1kHz.

Το φάσμα για σήμα εισόδου 1kΗz εμφανίζει αρμονικές με πολύ χαμηλή στάθμη η οποία βρίσκεται, συνολικά, κάτω από τα -100dBr (για ρυθμίσεις MM), με την δεύτερη αρμονική να βρίσκεται στα -104dBr. Σε ρυθμίσεις για κεφαλή MC, η στάθμη των αρμονικών ανεβαίνει αλλά όλες παραμένουν σημαντικά κάτω από τα -80dBr (-84dBr για την δεύτερη αρμονική). Ο RCM είναι αρκετά αθόρυβος και παρά το γεγονός ότι δεν είναι από τους κορυφαίους της δοκιμής στις στατικές μετρήσεις, εμφανίζει μηδενική συνιστώσα 50Hz σε ρύθμιση για MΜ, επίδοση που επιδεινώνεται λίγο σε ρύθμιση MC, με τα 50Hz και τα 100Hz να είναι ορατά (-78 και -76dBr αντιστοίχως).

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα σήματος 1kHz. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (κόκκινη καμπύλη), 0dB: 1kHz/1Vrms

Φάσμα θορύβου. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (κόκκινη καμπύλη) 0dB: 1kHz/1Vrms

Ακουστικές Εντυπώσεις

Ο RCM δημιουργεί από την πρώτη στιγμή την αίσθηση της διαύγειας και της καλής ισορροπίας, έχοντας έναν χαρακτήρα ουδέτερο που δεν φαίνεται να αποκλίνει προς κάποια πλευρά. Οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με πολύ καλό σώμα, ήταν επαρκώς ογκώδεις, χωρίς περιττές υπερβολές ή τάση προς έμφαση. Ο ακροατής γίνεται αποδέκτης πολλών λεπτομερειών, καλών χρονικών χαρακτηριστικών και ο προενισχυτής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ρυθμικός” και ευχάριστος. Η μεσαία περιοχή ισορρόπησε άψογα με το υπόλοιπο φάσμα και ο RCM φαίνεται να τοποθετείται στην σωστή απόσταση, ώστε να προσφέρει ένα μείγμα λεπτομέρειας και μουσικότητας που θα ικανοποιήσει τον απαιτητικό ακροατή που αναζητά την ακρίβεια. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων κινείται σε παρόμοια λογική. Πήραμε μεγάλη έκταση, μια αίσθηση πληρότητας σε θέματα αρμονικών και ελάχιστη λαμπρότητα, ίσως όση χρειάζεται για να αισθανθεί κανείς μια ακουστική οικειότητα, να μπαίνει στο άκουσμα παρά να είναι ένας απλός εξωτερικός παρατηρητής. Η εικόνα του RCM έχει μεγάλο πλάτος, πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής και εστιασμού στον οριζόντιο άξονα και διατηρεί τις αποστάσεις και τον αέρα μεταξύ των οργάνων στην υποθετική σκηνή.

Φωτό

Τελικώς...

... βασισμένος σε αποέμφαση με μεγάλη ακρίβεια ο RCM είναι ένας από τους πιο ουδέτερους και ισορροπημένους προενισχυτές της δοκιμής αυτής, δείχνοντας ότι μπορεί να μεταφέρει το σύνολο των λεπτομερειών και των ιδιαιτεροτήτων του προγράμματος χωρίς καμία ιδιαίτερη δυσκολία. Ταυτοχρόνως, προσφέρει μια πλήρη σειρά ρυθμίσεων (εκτός της χωρητικότητας η οποία είναι σταθερή) και balanced εξόδους. Η τιμή του είναι από τις υψηλότερες της κατηγορίας, αλλά αξίζει κάθε ευρώ. Πολύ καλή αγορά.

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 1500.00 ευρώ

info: StepCom, τηλ.: 210-960.5365,, http://www.stepcom.gr, http://www.rcmaudio.pl/

Φωτό