Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/01/2011

flag
english
abstract

GROUP TEST

Furutech ADL GT40

Φωτό_Ανοίγματος

Παρά το γεγονός ότι ο προενισχυτής της Furutech είναι ο φθηνότερος της δοκιμής αυτής, εντούτοις οι δυνατότητές του είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Εκτός της δυνατότητας προενίσχυσης κεφαλών, προσφέρει επίσης θύρα USB για σύνδεση με υπολογιστή, μετατροπέα a/d για την δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων από βινύλια, μετατροπέα d/a για ακρόαση αρχείων, ενισχυτή ακουστικών και ρυθμιστικό στάθμης. Η επιλογή του είδους της κεφαλής γίνεται από έναν μικρό διακόπτη στο πίσω μέρος της συσκευής (υπάρχει και επιλογή “line”) και δεν προσφέρονται ρυθμίσεις αντίστασης ή χωρητικότητας. Ο προενισχυτής είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος στο εσωτερικό (γεγονός που είναι αναμενόμενο δεδομένων των δυνατοτήτων του), χρησιμοποιεί τεχνολογία SMD και φαίνεται να βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές 2068 της JRC όσον αφορά στον χειρισμό των αναλογικών σημάτων. Η ποιότητα των βυσμάτων εισόδου/εξόδου είναι πολύ καλή.

Μετρήσεις

Η καμπύλη αποέμφασης RIAA του GT40 είναι ρυθμισμένη για αρκετά μεγάλη αποκοπή των συχνοτήτων κάτω από τα 100Hz σε σχέση με την τυπική προδιαγραφή, αλλά πέραν αυτού, εμφανίζει μικρές μόνο αποκλίσεις και εξαιρετική ομοιότητα μεταξύ των καναλιών. Η απόκριση συχνότητας κυμαίνεται μέσα στα τυπικά όρια των +/-3dΒ και η ομοιότητα μεταξύ των δύο καναλιών είναι καλή με τάσεις αποκλίσεις στα άκρα του φάσματος.

Thumbnail Thumbnail

Καμπύλη αποέμφασης RIAA, Είσοδος κινητού πηνίου, 0dB: 1kHz/1Vrms

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ καναλιών, 0dB: 1kHz/1Vrms

Η παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα στην επιλογή κινητού μαγνήτη (0.03% στο 1kHz) και αυξήθηκε λογικά στην επιλογή κινητού πηνίου (0.14% στο 1kHz), ενώ καλή συμπεριφορά είδαμε και στον τρόπο με τον οποίο αυτή μεταβάλλεται σε συνάρτηση με την στάθμη. Στην επιλογή κινητού μαγνήτη, ο προενισχυτής φαίνεται να φτάνει στο όριο του ψαλιδισμού σε στάθμη εξόδου 2.5Vrms.

Thumbnail Thumbnail

Παραμόρφωση (thd+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (πορτοκαλί και ματζέντα). Στάθμη εξόδου 1Vrms

Παραμόρφωση (thd+N) σε συνάρτηση με την στάθμη. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (πορτοκαλί και ματζέντα). Συχνότητα: 1kHz.

Το φάσμα εξόδου με σήμα 1kHz δείχνει ένα κύκλωμα με πολύ περιορισμένες αρμονικές οι οποίες, επιπροσθέτως, βρίσκονται σε πολύ χαμηλή στάθμη (με ισχυρότερη την δεύτερη, στα -92dBr στην επιλογή κινητού μαγνήτη). Ο προενισχυτής αποδείχθηκε, επίσης, αθόρυβος με το hum και τα παράγωγά του να βρίσκονται κάτω από τα -80dBr στην ρύθμιση για κινητό μαγνήτη και ελάχιστα πάνω από την τιμή αυτή για την ρύθμιση κινητού πηνίου.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα σήματος 1kHz. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (κόκκινη καμπύλη), 0dB: 1kHz/1Vrms

Φάσμα θορύβου. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (κόκκινη καμπύλη) 0dB: 1kHz/1Vrms

Ακουστικές Εντυπώσεις

Η αίσθηση που δημιουργεί ο GT40 είναι αυτή της ομοιογένειας και σε ορισμένες περιπτώσεις ακούστηκε επιβλητικός και “μεγάλος” χωρίς πάντως να γίνεται ενοχλητικά υπερβολικός. Οι χαμηλές συχνότητες έχουν μεγάλη έκταση χαμηλά, με μια μικρή τάση έμφασης η οποία τις περισσότερες φορές δίνει έναν ευχάριστο χαρακτήρα στο όλο άκουσμα και προσφέρει την δυνατότητα να ακούσει κανείς όργανα της περιοχής σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια. Η μεσαία περιοχή, από την άλλη, διατηρεί μια αξιόλογη ισορροπία και δεν υπερβάλλει σε τίποτα κρατώντας το άκουσμα σε σωστές αποστάσεις από τον ακροατή ο οποίος δεν θα αισθανθεί ποτέ καταπιεσμένος ούτε και θα μπει στον πειρασμό να μειώσει την ένταση. Τα όργανα της περιοχής (έγχορδα και πνευστά) περιγράφονται με καλή λεπτομέρεια και η δομή της κάθε σύνθεσης είναι εμφανής. Ψηλά ο προενισχυτής είναι, επίσης, ουδέτερος με καλές δυνατότητες παράθεσης των αρμονικών, διαφανής και χωρίς θόρυβο. Η στερεοφωνική εικόνα έχει καλό πλάτος και βάθος και τα όργανα εστιάζονται με σαφήνεια στον οριζόντιο άξονα, αν και το συνολικό άκουσμα αποκλίνει -ίσως- προς το ατμοσφαιρικό.

Φωτό

Τελικώς...

... ο ADL GT40 αποτέλεσε μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της δοκιμής: Πρόκειται για ένα πλήρες USB/DAC/ADC/Phono, στη σχεδίαση του οποίου η Furutech έχει κάνει εξαιρετική δουλειά όσον αφορά στους συμβιβασμούς. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να ψάξει το θέμα της ψηφιοποίησης του βινυλίου και να χρησιμοποιήσει τα αρχεία του ενώ παράλληλα προσφέρει σωστή προενίσχυση κεφαλών. Η απουσία ρυθμίσεων είναι -ίσως- το σημαντικότερο μειονέκτημά του.

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 405.00 ευρώ

info: HiFi Power, τηλ.: 210-384.5272, http://www.hifipower.gr/, http://www.furutech.com/

Φωτό