Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/01/2011

flag
english
abstract

GROUP TEST

Lehmann Audio Black Box SE

Φωτό_Ανοίγματος

To Black Cube SE είναι ένας από τους πλέον κλασικούς προενισχυτές phono της αγοράς, σχεδιασμένος από έναν άνθρωπο που είναι γνωστός για τις ικανότητές του στον τομέα αυτό. Κάτω από το πρίσμα αυτό, είναι ενδιαφέρον να δούμε το πώς στέκεται σήμερα απέναντι στον ανταγωνισμό. Ο Black Box SE είναι ο φθηνότερος πλήρως ρυθμιζόμενος προενισχυτής της δοκιμής, καθώς προσφέρει κάποιες ρυθμίσεις κέρδους και αντίστασης εισόδου, πιο σύνθετες του απλού επιλογέα MM/MC. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται με την βοήθεια μικροδιακοπτών στο κάτω μέρος. Το κύκλωμα του Black Box SE βασίζεται σε δύο τελεστικούς ενισχυτές ανά κανάλι (OPA134 και THAT 1510) και ο προενισχυτής διαθέτει πλήρες εξωτερικό τροφοδοτικό με 4 πυκνωτές 4.700μF και κύκλωμα σταθεροποίησης. Η ποιότητα κατασκευής είναι καλή χωρίς καλωδιώσεις αλλά τα βύσματα είναι τυπικά και τοποθετημένα σε δύο διαφορετικές επιφάνειες, κάνοντας την τοποθέτηση της συσκευής ελαφρώς πιο σύνθετη υπόθεση από ότι μια πιο συμβατική επιλογή.

Μετρήσεις

Ο Black Cube SE υιοθετεί μια καμπύλη αποέμφασης RIAA με ελαφρώς ισχυρότερη αποκοπή στις χαμηλές συχνότητες σε σχέση με την τυπική προδιαγραφή. Αυτός είναι και ο λόγος που η απόκλιση κάτω από τα 100Ηz φτάνει στη μέγιστη τιμή της (0.38dB) σε σχέση με άλλα μέρη της καμπύλης. Η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών είναι εξαιρετική. Η απόκριση συχνότητας εμφανίζει μια μικρή ενίσχυση στην περιοχή 2-20kHz η ο οποία, πάντως, δεν ξεπερνά τα 0.25dB (6kHz). Στο κάτω όριο του φάσματος η αποκοπή είναι πολύ προοδευτική, ξεκινά από τα 200Hz, και τα σημεία -1dB βρίσκονται στα 20Hz και τα 35kHz.

Thumbnail Thumbnail

Καμπύλη αποέμφασης RIAA, Είσοδος κινητού πηνίου, 0dB: 1kHz/1Vrms

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ καναλιών, 0dB: 1kHz/1Vrms

H παραμόρφωση σε ρυθμίσεις MM είναι χαμηλή (0.02%, 1kHz) και αυξάνεται κάπως σε ρυθμίσεις MC (0.13%) αλλά η μεταβολή της σε συνάρτηση με την συχνότητα είναι μικρή και δεν κρύβει εκπλήξεις. Ανάλογη συμπεριφορά είδαμε και στην συμπεριφορά της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη όπου έχουμε την αναμενόμενη τάση αύξησης στις χαμηλές συχνότητες (έντονη στις ρυθμίσεις MC).

Thumbnail Thumbnail

Παραμόρφωση (thd+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (πορτοκαλί και ματζέντα). Στάθμη εξόδου 1Vrms

Παραμόρφωση (thd+N) σε συνάρτηση με την στάθμη. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (πορτοκαλί και ματζέντα). Συχνότητα: 1kHz.

Το φάσμα με σήμα εισόδου 1kHz χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος αρμονικών των οποίων το πλάτος μειώνεται ομαλά. Σε ρυθμίσεις MM, η δεύτερη αρμονική βρίσκεται κάτω από τα -100dΒr ενώ σε ρυθμίσεις MC είναι κάπως πιο αυξημένη στα -80dBr. O θόρυβος από την τροφοδοσία είναι πολύ χαμηλός (-104dBr/ΜΜ και -80dBr/MC) και τα εμφανή υποπροϊόντα στο υπόλοιπο φάσμα πρακτικώς μηδενικά.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα σήματος 1kHz. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (κόκκινη καμπύλη), 0dB: 1kHz/1Vrms

Φάσμα θορύβου. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (κόκκινη καμπύλη) 0dB: 1kHz/1Vrms

Ακουστικές Εντυπώσεις

To Black Box ακούστηκε ομοιογενές και γεμάτο, δημιουργώντας μια επιβλητική αίσθηση η οποία καθόλου δεν συμβαδίζει με την χαμηλών τόνων παρουσία του. Οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με πολύ καλό όγκο και λεπτομέρεια και ο προενισχυτής φάνηκε να ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στο ευχάριστα εμφατικό χαμηλό και τον σωστό έλεγχο. Η μεσαία περιοχή είναι ίσως η αιτία της επιβλητικής αίσθησης που αναφέρθηκε στην αρχή. Σαφώς με αίσθηση εγγύτητας, φέρνει την εικόνα κοντά στον ακροατή, αλλά παράλληλα είναι ήπια, μαλακή και ευχάριστη, χωρίς να της λείπει η δύναμη περιγραφής των ηχοχρωμάτων της περιοχής. Ψηλά ο προενισχυτής έδειξε χαρακτηριστική άνεση περιγράφοντας τα όργανα της περιοχής με διαύγεια, πολύ καλή δυνατότητα στην αναπαραγωγή των χρονικών χαρακτηριστικών και πολύ καλή ισορροπία. Η εικόνα που πήραμε από το Black Box διακρίθηκε για την σαφήνεια και την σταθερότητά της. Το πλάτος ήταν πολύ καλό και η τοποθέτηση των ηχητικών πηγών στον χώρο ιδιαίτερα πειστική.

Φωτό

Τελικώς...

... το Black Box SE επαληθεύει την καλή του φήμη. Πρόκειται για έναν προενισχυτή phono με χαμηλό θόρυβο, καλή ακρίβεια στην αποέμφαση και αρκετές δυνατότητες προσαρμογής στις διάφορες κεφαλές του οποίου ο ήχος αποδείχθηκε ακριβής και ταυτόχρονα ευχάριστος. Σαφώς πρόκειται για μια τίμια πρόταση.

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 720.00 ευρώ

info: Future Days Audio, τηλ.: 210-642.9015, http://www.lehmannaudio.de

Φωτό