Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/01/2011

flag
english
abstract

GROUP TEST

ASR Mini Basis Exclusive

Φωτό_Ανοίγματος

Ο ASR Μini Basis είναι ο από τους δύο προενισχυτές phono της Γερμανικής εταιρίας και η έκδοση που έφτασε στα χέρια μας για την δοκιμή αυτή ήταν η “Exclusive” η οποία χρησιμοποιεί τον τελεστικό ενισχυτή AD843 της Analog Devices (ένα τσιπ σχεδιασμένο για εφαρμογές μεγάλης ταχύτητας) και συνοδεύεται από το καλώδιο τροφοδοσίας Magic Cord της εταιρίας. Ο ASR είναι πλήρως ρυθμιζόμενος ως προς το κέρδος και την αντίσταση εισόδου αλλά δεν προσφέρει ρυθμίσεις χωρητικότητας για τις κεφαλές κινητού μαγνήτη. Όλες οι ρυθμίσεις γίνονται μέσω μικροδιακοπτών στο εσωτερικό της συσκευής. Ο προενισχυτής βασίζεται σε ένα τροφοδοτικό με γρήγορες διόδους και εξαιρετικά υψηλή χωρητικότητα (6 πυκνωτές των 33.000μF) ενώ η ποιότητα κατασκευής του είναι πολύ καλή με υλικά ακριβείας όπου χρειάζεται, περιορισμένες καλωδιώσεις και βύσματα είσόδου/εξόδου καλής ποιότητας. Το περίβλημα της συσκευής είναι το κλασικό για την ASR ακρυλικό και υπάρχει μια στοιχειώδης θωράκιση του κυκλώματος από ένα μεταλλικό φύλλο.

Μετρήσεις

Η καμπύλη αποέμφασης RIAA προσεγγίζει με μεγάλη ακρίβεια την τυπική μορφή και η ASR φαίνεται να μην έχει επιλέξει κάποιου είδους αποκοπή στις πολύ χαμηλές συχνότητες. Ο Mini Basis αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο ακριβείς προενισχυτές στο σημείο αυτό με αποκλίσεις κάτω από 0.2dB σε όλες τις χρονικές σταθερές. Η απόκριση συχνότητας εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις που δεν ξεπερνούν το 0.3dB σε ολόκληρο το φάσμα με την διαφορά μεταξύ των καναλιών να φθάνει τη μέγιστη τιμή της (0.2dB -πολύ μικρή) γύρω από τα 10kHz. Το εύρος είναι, επίσης, μεγάλο, με τον προενισχυτή να μην δείχνει σημάδια αποκοπής ακόμη και στα 10Hz και να ανεβαίνει άνετα μέχρι τα 35kHz (-1db).

Thumbnail Thumbnail

Καμπύλη αποέμφασης RIAA, Είσοδος κινητού πηνίου, 0dB: 1kHz/1Vrms

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ καναλιών, 0dB: 1kHz/1Vrms

H παραμόρφωση του ASR είναι αρκετά χαμηλή (αν και με βάση την τιμή του θα περιμέναμε κάτι καλύτερο από το 0.06% για ρύθμιση MM και το 0.09% για ρύθμιση MC) και, επιπροσθέτως, δεν μεταβάλλεται σε συνάρτηση με την συχνότητα. Καθώς η στάθμη ανεβαίνει, οι τιμές γίνονται ακόμη καλύτερες και είδαμε 0.014% (ΜΜ) και 0.04% (MC) για στάθμη εξόδου 3Vrms χωρίς το παραμικρό ίχνος για τάσεις ψαλιδισμού.

Thumbnail Thumbnail

Παραμόρφωση (thd+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (πορτοκαλί και ματζέντα). Στάθμη εξόδου 1Vrms

Παραμόρφωση (thd+N) σε συνάρτηση με την στάθμη. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (πορτοκαλί και ματζέντα). Συχνότητα: 1kHz.

1kHz στην είσοδο εμφανίζει μια σειρά αρμονικών με στάθμη που βρίσκεται κάτω από τα -100dBr με την δεύτερη αρμονική να είναι η ισχυρότερη και να βρίσκεται στα -104dBr για ρυθμίσεις MM και ελάχιστα υψηλότερα, στα -103dBr για ρυθμίσεις MC. To φάσμα του θορύβου είναι αρκετά ενδιαφέρον: Φαίνεται ότι το hum είναι αρκετά ισχυρότερο στην περίπτωση των ρυθμίσεων MM (-80 έναντι -99dBr/MC) κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι ενισχυτής “μαζεύει” θόρυβο στην είσοδο, συμπεριφορά που χειροτερεύει όταν η αντίσταση εισόδου είναι υψηλότερη (47kΩ στην περίπτωση των ρυθμίσεων MM). Ίσως ένα κλασικό μεταλλικό σασί να βοηθούσε στην περίπτωση αυτή...

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα σήματος 1kHz. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (κόκκινη καμπύλη), 0dB: 1kHz/1Vrms

Φάσμα θορύβου. Ρύθμιση/είσοδος MM (πράσινη καμπύλη), ρύθμιση/είσοδος MC (κόκκινη καμπύλη) 0dB: 1kHz/1Vrms

Ακουστικές Εντυπώσεις

O ήχος του ASR είναι εντυπωσιακός και προκαλεί αίσθηση με τον τρόπο που αναπτύσσεται στον χώρο ακρόασης και με την αίσθηση της ισορροπίας που προσφέρει. Οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με εξαιρετικό όγκο και οι ακροατές που αναζητούν το πλήρες, επιβλητικό σώμα στα κρουστά και τα έγχορδα θα ενθουσιαστούν με τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος προενισχυτής. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με εξαιρετική ισορροπία και ο ακροατής μπορεί να παρακολουθήσει με ιδιαίτερη άνεση την δομή της μουσικής, τη λεπτομέρεια και τα ηχοχρώματα στοιχείο που προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Ο προενισχυτής είναι στον τομέα αυτό ιδιαίτερα ξεκούραστος. Οι υψηλές συχνότητες είναι ιδιαίτερα διαυγείς και γρήγορες, με τον αρμονική δομή να ενθουσιάζει. Ανάλογη συμπεριφορά επέδειξε ο ASR και στο κομμάτι του sound stage. Δημιούργησε μια εικόνα σταθερή, με σωστή έκταση χωρίς προβλήματα ασάφειας και παρέθεσε με χαρακτηριστική άνεση τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της κάθε μείξης με πολύ καλή κίνηση και δυνατότητες δημιουργίας αίσθηση του βάθους.

Φωτό

Τελικώς...

... ο ASR κατατάσσεται εύκολα μεταξύ των κορυφαίων προενισχυτών της δοκιμής αυτής, προσφέροντας εντυπωσιακό ήχο με μεγάλες δυνατότητες παράθεσης λεπτομερειών και ξεκούραστη αίσθηση που θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πλέον απαιτητικούς ακροατές. Βασίζεται σε μια καμπύλη αποέμφασης με μεγάλη ακρίβεια και προσφέρει μεγάλη ευελιξία στις ρυθμίσεις. Χωρίς αμφιβολία, μια από τις κορυφαίες επιλογές που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 1,590.00 ευρώ

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-522.1524, Orpheus Audio, τηλ.: 210-522.1524, http://www.asraudio.de/

Φωτό